Impactul atentatelor teroriste din Franța asupra moldovenilor

  • 12 Ianuarie 2015 16:11
Impactul atentatelor teroriste din Franța asupra moldovenilor

Oficiali din unele state europene au anunțat despre necesitatea suplimentării măsurilor de securitate la intrarea în spațiul comunitar, dar și în interiorul acestuia, ca urmare a atentatului terorist de la Paris.

 Care ar putea fi consecințele asupra libertății de circulație în Uniunea Europeană, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova, a aflat colega noastră, Natalia Zaharescu, în discuție cu experții de la Chișinău.

În opinia lui Viorel Cibotaru, expert în domeniul securității, statele europene își vor spori eforturile pentru identificarea timpurie a focarelor de terorism. Vor fi consolidate formele de cooperare între serviciile antiteroriste și capacitățile naționale  ale țărilor care se consideră a fi ținta numărul unu al unor eventuale atacuri, precum Franța, Spania, Italia, Belgia Marea Britanie, Germania, Olanda, unde sunt localizate diaspore mari provenind din statele islamice. Ca urmare, ar putea fi limitate unele drepturi, precum cel de circulație, presupune Viorel Cibotaru.

”Vor fi, cu certitudine, introduse restricții pentru, de exemplu, cetățenii care au vizitat nemotivat anumite state sau dacă nu pot aduce dovezi substanțiale privind scopul vizitei. De exemplu, în Siria, Irak, Afganistan, Yemen, care sunt cunoscute ca niște centre de promovare a acțiunilor teroriste”, a declarat Viorel Cibotaru.

În ceea ce îi privește pe cetățenii Republicii Moldova, care din primăvara anului 2014 pot circula fără vize în țările Uniunii Europene, aceștia trebuie să fie foarte atenți la cerințele pe care trebuie să le îndeplinească la intrarea în țările comunitare, a subliniat Viorel Cibotaru.

”Desigur că trebuie să aibă toate actele în regulă. În acest regim sporit de alertă, orice neconcordanță, greșeală în acte, de exemplu în regulile de însoțire a copiilor minori, va fi taxată fără nici un fel de discuție. Dacă cineva are încălcări admise în zona  Schengen, fie a încălcat regimul de ședere, fie regimul de neangajare la muncă, sigur că ar putea să se aștepte ca reacțiile să fie mult mai drastice”, a menționat Viorel Cibotaru.

Expertul Asociației pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru, consideră că Uniunea Europeană ar putea să intensifice controalele la intrarea în spațiul comunitar, însă cu respectarea dreptului la libertatea de circulație.

”Uniunea Europeană își va promova în continuare o politică deschisă față de celelalte state, UE având întotdeauna o politică responsabilă, dar se va atrage atenția asupra aspectului securității. Probabil vor fi mai multe controale instituite în spațiul Schengen. Modalitățile prin care vor fi analizate dosarele de migrare vor fi mult mai aspre decât au fost anterior” a de clarat Victoria Bucătaru.

Amintim că mai mulți miniștrii europeni de interne au discutat la sfârșitul săptămânii trecute, în capitala Franței, despre impunerea unor măsuri de securitate care să împiedice repetarea atacurilor teroriste de săptămâna trecută. În acest sens, ministrul spaniol de interne, Jorge Fernandez Diaz, a anunțat că țara sa dorește reintroducerea controalelor și în interiorul frontierelor Schengen, inclusiv prin modificarea tratatelor în vigoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău