Îmi pasă – portal pentru raportarea civică a iregularităților în societate

  • 15 Iulie 2016 17:36
Îmi pasă – portal pentru raportarea civică a iregularităților în societate

Cetățenii vor avea mai multe posibilități de a se implica în soluționarea unor probleme cu care se confruntă societatea, ca urmare a lansării unei noi platforme de raportare civică a iregularităților: www.imipasa.md.

Platforma a fost lansată, vineri, de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Laboratorul de Inovații Sociale (MiLab) și Ambasada Marii Britanii la Chișinău, transmite IPN.

Platforma va asigura o conexiune dintre instituțiile de stat responsabile și cetățeni, fiind un instrument cu ajutorul căruia oamenii vor putea comunica despre iregularitățile depistate.

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, Phil Batson, a spus că și în țara sa au fost implementate asemenea proiecte, care contribuie la conștientizarea participării civice în soluționarea problemelor din societate și comunitățile locale.

„Platforma de raportare civică este ușor de accesat. Instituțiile statului vor răspunde cetățenilor și această legătură va spori încrederea oamenilor în acestea”, a declarat Narine Sahakyan, reprezentant permanent adjunct PNUD Moldova.

La prima etapă cetățenii vor avea posibilitatea să sesizeze iregularitățile ce țin de nerespectarea drepturilor consumatorilor, precum ar fi comercializarea unor produse cu termen expirat, lipsa de informație care trebuie furnizată obligatoriu consumatorului, alte iregularități. Iar în timpul cel mai apropiat, la această platformă de raportare civică va fi comutat și Serviciul Fiscal de Stat.

Pentru elaborarea platformei de raportare civică s-au cheltuit 13 mii dolari. Pentru a implica cât mai mulți cetățeni activi și pentru a demonstra impactul responsabilizării civice, utilizatorii platformei vor avea șansa de a înainta idei de proiecte comunitare. Toate ideile vor fi votate de utilizatorii platformei, iar primele 10 în top vor fi analizate de echipa de jurizare, din care fac parte partenerii proiectului. Cele mai bune 4 proiecte vor fi susținute financiar pentru a fi puse în practică. În acest sens Marea Britanie a oferit 10 mii de lire sterline.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău