Imagini catastrofale în Japonia. Salvatorii au îndepărtat noroiul cu buldozerul pentru a căuta supraviețuitori

  • 04 Iulie 2021 14:00
Imagini catastrofale în Japonia. Salvatorii au îndepărtat noroiul cu buldozerul pentru a căuta supraviețuitori

Căutările celor 20 de persoane date dispărute după o alunecare de teren în orașul de coastă Atami, din centrul Japoniei, au continuat duminică. Precipitațiile persistente au îngreunat, însă, eforturile a sute de membri ai echipelor de salvare care fac tot posibilul să-i găsească pe oameni în viață. Moartea a două persoane a fost până acum confirmată de autoritățile japoneze.

Doi oameni au murit după alunecarea de teren produsă sâmbătă în departamentul Shizuoka din centrul țării. Cel puțin 19 persoane au fost salvate din casele acoperite de noroi și alte 20 de persoane sunt încă date dispărute, a declarat Yuta Hara, purtătorul de cuvânt al centrului de gestionare a dezastrelor din Atami, relatează dpa și AFP, citate de DIGI24.

Aproximativ 1.000 de membri ai echipelor de salvare, inclusiv militari, se aflau la fața locului. Ei au fost nevoiți să întrerupă operațiunile de căutare duminică dimineața din cauza ploii persistente.

Salvatorii caută oameni în noroi cu buldozerul

Oficialul local a declarat că aproximativ 130 de case și clădiri au fost avariate în Atami, unde buldozere au fost trimise pentru pentru îndepărtarea noroiului, în încercarea de a-i găsi pe cei dispăruți. 

O mare parte din Japonia se află în prezent în mijlocul sezonului ploios, care provoacă adesea inundații și alunecări de teren, determinând autoritățile locale să emită ordine de evacuare.

Autoritățile au avertizat în legătură cu riscul producerii altor alunecări de teren și inundații și în alte zone, în condițiile în care în următoarele zile sunt așteptate în continuare precipitații.

Potrivit experților, alunecarea de noroi din Atami s-a produs cu o viteză de aproximativ 40 de km/oră și a acoperit o zonă întinsă în apropierea coastei. Cele două femei care și-au pierdut viața au fost găsite lângă un port, scrie Agerpres.

În ultimii 10 ani, conform datelor oficiale, în Japonia s-au produs anual în medie aproape 1.500 de alunecări de teren - aproape de două ori mai multe decât în deceniul precedent.

Potrivit oamenilor de știință, fenomenul este exacerbat de schimbările climatice, întrucât o atmosferă mai caldă reține mai multă apă, crescând riscul și intensitatea precipitațiilor extreme.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
11
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău