Îm urma protestelor, Legea cu privire la indemnizațiile de îngrijire a copilului va fi modificată

  • 17 Martie 2014 15:41
Îm urma protestelor, Legea cu privire la indemnizațiile de îngrijire a copilului va fi modificată

Potrivit propunerilor de modificare a Legii care intră în vigoare la 1 aprilie indemnizația pentru îngrijirea copilului va fi raportată tot la o perioadă de 12 luni și nu la jumătate de an ca în prezent.

Prevederile legale referitoare la indemnizațiile de îngrijire a copilului vor fi modificate, ca urmare a mai multor proteste organizate în ultimele două săptămâni. Anunțul a fost făcut la ultima ședință de Guvern de către ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga. Contestatarii consideră însă că revendicările lor nu au fost luate în considerație în totalitate.

Potrivit propunerilor de modificare a Legii care intră în vigoare la 1 aprilie indemnizația pentru îngrijirea copilului va fi raportată tot la o perioadă de 12 luni și nu la jumătate de an ca în prezent. Totodată, se propune substituirea lunilor care nu au fost lucrate complet cu  minimul garantat al salariului sau cu o perioadă similară anterioară în care a fost realizat venitul asigurat.

În opinia Cristinei Mogâldea, viitoare mamă, această modificare nu este pe deplin echitabilă față de tinerele care nu au un stagiu de muncă mare.

Pe de altă parte, rămân încă prevederi care le prejudiciază pe unele mame, susține o altă contestară a legii, Doina Pînzaru. Este vorba despre persoanele care au mai puțin de 3 ani lucrați, care au dreptul la indemnizație doar dacă realizează un stagiu de cotizare de 9 lunii în ultimii 2 ani dinaintea nașterii.

De asemenea, tinerele și viitoarele mame au solicitat ca indemnizația unică, pentru 2 luni înainte de naștere și alte 2 luni după, să poată fi calculată și din salariul tatălui copilului, nu doar din cel al mamei. Această prevedere, la fel ca și cea referitoare la indemnizația acordată în cazul angajaților pentru o perioadă determinată, nu a fost luată în considerare de autorități. 

Propunerile de modificare a legii, publicate pe pagina Ministerului Muncii și Protecției Sociale, mai prevăd revenirea la măsurile anterioare în ceea ce privește indemnizația pentru al doilea copil, care apare în  perioada de îngrijire a primului copil. Aceasta va fi stabilită la fel ca și cea pentru primul copil.

Se propune, de asemenea, ca persoanele care în perioada concediului de îngrijire a copilului își reiau munca să beneficieze de salariu pentru timpul efectiv lucrat și de indemnizație până când copilul va împlini vârsta de 3 ani.

Modificările urmează să fie aprobate de Guvern și propuse Parlamentului spre adoptare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău