Ilie Chirtoacă: „Nu putem fugi de condiția alegerii unui procuror general pentru începerea negocierilor de aderare cu UE. Mingea e la Consiliul Superior al Procurorilor, pentru a reorganiza acest concurs”

  • 22 Mai 15:23
Ilie Chirtoacă: „Nu putem fugi de condiția alegerii unui procuror general pentru începerea negocierilor de aderare cu UE. Mingea e la Consiliul Superior al Procurorilor, pentru a reorganiza acest concurs”

Rep. Moldova are obiectivul să fie pregătită până la sfârșitul lunii iunie pentru începerea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, însă, principala piedică în deschiderea acestora pare să fie alegerea unui procuror general, procedură care trenează de mai mult timp. Mai există un lucru de făcut, care nu depinde de Uniunea Europeană, a spus ieri, după Consiliul de Asociere Rep. Moldova – Uniunea Europeană, comisarul pentru extindere, Oliver Várhelyi. Această condiționalitate nu este una surpriză, spun experții, iar sfârșitul lunii iunie pentru alegerea Procurorului General este un termen optimist. Mingea este la Consiliul Superior al Procurorilor, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova are obiectivul să fie pregătită până la sfârșitul lunii iunie pentru începerea negocierilor de aderare. Întrebat despre o dată concretă, premierul Dorin Recean a spus nu există o dată exactă pentru începerea negocierilor, în schimb există un obiectiv.

Comisarul european pentru extindere și vecinătate, Oliver Várhelyi, a spus că începerea negocierilor de aderare depinde de un singur subiect, care rămâne nerezolvat și care nu depinde de Uniunea Europeană. El a pus accent pe reforma justiției, mai ales pe desemnarea membrilor diferitor organe, cum ar fi procurorul general, combaterea corupției și rezultate tangibile în ceea ce privește condamnările și deoligarhizarea:

„Când ne gândim la această întrebare, în primul rând, trebuie să reflectăm la ce mai trebuie făcut. Cred că mai e, cel puțin, încă un subiect care mai trebuie abordat, care încă nu e rezolvat, dar am primit asigurări din partea Guvernului că se va face ce e de făcut. Acum, dacă se va face înainte de 25 iunie sau nu, nu cred că vă pot eu răspunde la această întrebare. În al doilea rând, Comisia a făcut toate propunerile pentru ca Consiliul să ia decizia respectivă și să convoace prima conferință interguvernamentală, prima etapă formală a negocierilor. Dacă Consiliul va fi gata înainte de data pe care ați menționat-o dvs. și dacă putem convoca această conferință interguvernamentală, asta rămâne de văzut. Sigur că ar fi mai ușor să atingem obiectivul, dacă toate sarcinile ar fi realizate”, a declarat Oliver Várhelyi.

Alegerea procurorului general nu este o condiționalitate surpriză, iar sfârșitul lunii iunie pentru numirea acestuia este un termen optimist, consideră președintele  Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă:

„Nu cred că este o surpriză această condiționalitate. Alegerea unui procuror general era o acțiune scadentă până în martie, adică autoritățile urmau să o îndeplinească și nu au îndeplinit-o. Deja istoria o cunoaștem cu toții, autoritățile au organizat acest concurs, Consiliul Superior al Procurorilor, însă au invalidat rezultatele având în vdere că un membru al CSP se pare că a vrut să influențeze rezultatele, atunci când a depunctat un candidat, dar această condiție este una dintre cele restante pe care Comisia Europeană a pus accent atunci când a condiționat demararea negocierilor. Nu putem fugi de această condiție și cred că autoritățile trebuie să se mobilizeze și aici cred că mingea e la Consiliul Superior al Procurorilor, pentru a reorganiza acest concurs”, a spus Ilie Chirtoacă.

Expertul în justiție Ilie Chirtoacă atrage atenția că o altă chestiune importantă este că următorul procuror general, indiferent cine va fi învingătorul concursului, trebuie să treacă vetting-ul, care poate dura și două luni. Astfel, termenul de deschidere a negocierilor la sfârșitul lunii iunie pare optimist.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:4,63 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău