Ilie Bolojan va deveni președinte interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis
-
10 Februarie 16:27
![Ilie Bolojan va deveni președinte interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis Ilie Bolojan va deveni președinte interimar al României după demisia lui Klaus Iohannis](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252384-206710.jpg)
Ilie Bolojan, președinte al Senatului României și lider interimar al PNL, va deveni președinte interimar al României, începând de miercuri, 12 februarie, după ce Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcție.
Citiți și: Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României
Constituția României prevede că, dacă funcția de președinte devine vacantă, interimatul este asigurat în ordine de președintele Senatului, urmat de cel al Camerei Deputaților, scrie Calea Europeană.
Potrivit articolului din Constituție, „vacanța funcției de Președinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces”.
„Dacă funcția de Președinte devine vacantă ori dacă Președintele este suspendat din funcție sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Senatului sau de președintele Camerei Deputaților”, precizează și articolul 98.
Primul moment european și internațional de reprezentare a României pentru Ilie Bolojan ar urma să fie summitul Consiliului European din 21-22 martie, conform aceleiași surse.
Președintele interimar al României preia atribuțiile constituționale ale președintelui până la alegerea unui nou șef de stat. Printre acestea se numără: reprezentarea statului atât pe plan intern, cât și internațional, promulgarea legilor și solicitarea reexaminării acestora, sesizarea Curții Constituționale privind constituționalitatea legilor, numirea și revocarea miniștrilor la propunerea premierului și îndeplinirea funcției de comandant suprem al forțelor armate.
Un președinte interimar nu poate să dizolve Parlamentul, nu poate iniția un referendum și nu poate numi un alt prim-ministru.
Cel de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis ar fi trebuit să se încheie la data de 21 decembrie 2024, însă în motivarea deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024, ca urmare unui a proces electoral viciat, Curtea Constituțională a stabilit că președintele Iohannis își va exercita mandatul până când noul președinte ales va depune jurământul, evocând aplicabilitatea art. 83 alin.(2) din Constituție, potrivit căruia Președintele României în funcție „exercită mandatul până la depunerea jurământului de Președintele nou-ales”.