Ilegalitățile de la BAC reflectă gradul de corupție din societate

  • 03 Iulie 2013 13:38
Ilegalitățile de la BAC reflectă gradul de corupție din societate

Diminuarea gradului corupție la examenele de Bacaluareat poate fi atinsă numai prin schimbări radicale ale sistemului de examinare, se arată într-un studiu al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul” făcut public joi, 21 iunie.

În primul rând ar trebui diminuată importanța notei de la BAC la admiterea în universități. Experții mai propun introducerea unor probe orale la Bacalaureat și a examenelor de admitere la instituțiile de învățământ superior. 

Potrivit unuia dintre autorii studiului, Corneliu Ciurea, încercările Ministerului Educație de a sancționa copierea la examene au întâmpinat rezistență din partea cadrelor didactice, a elevilor și părinților, dar și a unor poilitcieni. În urma acestor presiuni, Ministerul a cedat în cazul a aproape 300 de elevi care au fost prinși cu telefone mobile și nu le-a anulat lucrările, a subliniat Coreneliu Ciurea.

În replică, ministrul Educație, Mihai Șleahtițchi, a declarat că aceste cazuri nu au fost documentate suficient, încât nu a fost posibilă sancționarea elevilor. Totodată, ministrul a subliniat că ilegalitățile de la Bacalaureat reflectă gradul de corupție din societate.

Pe de altă parte, reprezentanții instituțiilor de învățământ superior, se pronunță pentru sancționarea mai dură, atât a elevilor, prin eliminarea de la examen la prima tentativă de copiere, cât și a pedagogilor care încurajează copiatul. Rectorul Universității de Stat din Moldova, Gheorghe Ciocan, a subliniat că din cauza pregătirii slabe în licee, peste 2000 de studenți au fost exmatriculați anul trecut din universitate.

În cadrul sesiunii din acest an, au fost demiși 9 președinți de Centre de Bacalaureat, 1 secretar și 70 de asistenți. Centrul Anticorupție a deschis 4 dosare penale pe numele profesorilor care ar fi ajutat, contra unor sume de bani, elevii să copieze. Mai mult de 100 de lucrări au fost anulate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer fragmentat
Umiditate:85 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău