Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare și eliberat din sala de judecată

  • 21 Iunie 2017 18:19
Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare și eliberat din sala de judecată

Primarul de Orhei, Ilan Șor, acuzat de escrocherie și spălare de bani, a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare, într-un penitenciar de timp semiînchis. Decizia a fost emisă astăzi de magistrații Judecătoriei Buiucani.

Primarul de Orhei a fost eliberat din sala de judecată, până la pronunțarea sentinței definitive. Magistrații i-au schimbat lui Ilan Șor măsura preventivă de arest la domiciliu cu eliberarea provizoriu sub control judiciar.  

Ilan Șor a fost recunoscut vinovat pentru cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere și pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Procurorii, care cereau inițial 19 ani de închisoare consideră decizia una neîntemeiată, pentru că au fost acumulate suficiente probe care atestă vinovăția lui Ilan Șor. Acuzatorii cer  o pedeapsă mai aspră și vor contesta decizia la Curtea de Apel.

Pe de altă parte, avocații lui Ilan Șor spun că acest dosar este unul motivat politic și că, de asemenea, vor contesta decizia.

Ilan Șor a fost reținut la 22 iunie anul trecut, fiind învinuit că, în 2014, ar fi obținut prin înșelăciune peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii înregistrate în zone off-shore. Potrivit procurorilor, banii au fost oferiți în calitate de credite mai multor companii ce ar aparține lui Ilan Șor. Acesta i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al Băncii de Economii să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul lor de facto.

Ilan Șor nu a recunoscut implicarea sa în frauda bancară, acuzându-l pe fostul premier Vlad Filat că ar fi făcut presiuni asupra lui, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri Veaceslav Platon să obțină aceste credite.

Ilan Șor a mai fost reținut în mai 2015, fiind învinuit în dosarul fraudelor în proporții deosebit de mari în sectorul bancar. Instanța a decis însă plasarea acestuia în arest la domiciliu. Ulterior, businessmanul s-a înscris în cursa electorală pentru funcția de primar la Orhei și a scăpat de arest.

Ilan Șor a fost și martor în dosarul fostului premier Vlad Filat. În octombrie 2015, omul de afaceri a semnat un autodenunț în baza căruia a fost reținut Vlad Filat și în care îl acuză pe acesta de presiuni și estorcare de bani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:2,06 m/s
Thu
12
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău