Ilan Șor, eliberat și plasat în arest la domiciliu

  • 05 August 2016 13:55
Ilan Șor, eliberat și plasat în arest la domiciliu

Judecatorii Curtii de Apel au decis astăzi eliberarea primarului de Orhei, Ilan Șor, din izolatorul Centrului Național Anticorupție și plasarea lui în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile.

Decizia a fost luată după ce avocații lui Ilan Shor, cercetat în ”Dosarul  Miliardului furat”, au reușit să-i convingă de faptul că arestul la domiciliu nu va prejudicia mersul anchetei. Procurorii critică însă decizia instanței, menționând că aflat în libertate, Ilan Shor ar putea corupe martori și distruge probe.

Întruniți astăzi în ședință, magistrații Curții de Apel Chișinău au dat curs cererii avocaților lui Ilan Șor, care au invocat starea de sănătate precară a acestuia, solicitând cercetarea clientului lor în stare de libertate. Judecătorii i-au interzis primarului de Orhei să părăsească Republica Moldova și i-au cerut să compară în fața completului de judecată ori de câte ori va fi solicitat.

Potrivit avocatului lui Ilan Shor,  Iulian Balan, primarul de Orhei a fost eliberat pe motiv că, anterior, nu a încălcat regimul juridic și a colaborat cu ancheta. El s-a arătat parțial satisfăcut de decizia instanței, menționând că va pleda în continuarea pentru eliberarea clientului său.
 
”Astăzi am obținut o mică victorie. Am cerut judecătorilor să-l elibereze pe Ilan Shor. Nu ne convine nici arestul la domiciliu, așa că vom lupta în continuare. Este o decizie neîntemeiată, nu are argumente. Deși Ilan Shor a conlucrat o organul de urmărire penală și nu a întreprins nici o acțiune de a se eschiva, oricum a fost plasat în arest la domiciliu. Arestul la domiciliu este același arest, or, în mod normal, el urma să fie eliberat sub control judiciar”, a declarat Iulian Balan.
 
Procurorii care se ocupă de acest caz au criticat decizia judecătorilor, calificând-o drept nefondată. Ei au declarat că în libertate Ilan Șor ar putea să corupă anumiți martori și să distrugă probe din dosar.

”Nu suntem de acord cu decizia instanței. Avocații au prezentat niște certificate ale unor medici din străinătate, asupra autenticității cărora avem dubii întemeiate. Mai mult, ne menținem părerea că în libertate Ilan Shor ar putea influența martorii și prejudicia ancheta. Am invocat și argumentul că în 2014, cand actualul primar de Orhei era președinte al consiliului de administrație al Băncii de Economii, a acordat mai multe credite neperformante despre care elștia”, a declarat Ilan Șor.
 
Primarul de Orhei va fi nevoit să predea pașaportul organului de urmărire penală. Totodată, Ilan Shor are interzicerea de la ieși din locuință. La fel îi sunt interzise mijloacele de comunicare și primirea vizitatorilor în locuința sa.
 
Amintim că primarul de Orhei, Ilan Șor a fost retinut pe 22 iunie pentru 72 de ore, iar ulterior  arestat pentru 30 de zile. El este suspectat de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, intr-un nou dosar legat de furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău