IGSU vine cu recomandări în contextul ultimelor cazuri de înec înregistrate în țară

  • 22 Iulie 21:05
IGSU vine cu recomandări în contextul ultimelor cazuri de înec înregistrate în țară

În ultimele două săptămâni s-au înregistrat trei cazuri de înec în bazinele acvatice din Republica Moldova, potrivit informațiilor făcute publice de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). În acest context, IGSU vine cu un set de recomandări pentru populație, atenționând cetățenii „să respecte cu maximă prudență regulile de siguranță în timpul scăldatului și aflării pe malurile bazinelor acvatice”, transmite Radio Chișinău.

Astfel, oamenii sunt îndemnați să meargă la scăldat doar în locuri sigure, amenajate și dotate cu stații de salvare. Totodată, nu se permite scăldatul seara târziu sau pe timp de noapte.

Cei care nu au abilități de înot sunt rugați să nu se scalde de unii singuri și să nu intre în apă mai sus de brâu. Mai mult, specialiștii avertizează că scăldatul cu saltele cu aer, colac din cauciuc sau scânduri pot duce la incidente pe apă.  

Pe caniculă, intrarea bruscă în apă, după expunerea îndelungată la razele solare, nu este recomandată, deoarece, organismul poate suferi un șoc termic ce poate avea consecințe fatale.

De asemenea, scăldatul sub efectul alcoolului este strict interzis, fiindcă tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducând la cazuri fatale de înec. 

Potrivit specialiștilor, copiii trebuie să fie monitorizați permanent, în special în perioada vacanței, dar și în timpul aflării pe malurile corpurilor bazinelor acvatice.  

Doar un ultimele două săptămâni, potrivit IGSU, s-au produs trei cazuri de înec. În satul Răscăieți din r-nul Ștefan Vodă, o persoană și-a pierdut viața pe 13 iulie în apa râului Nistru, fiind în stare de ebrietate. O persoană s-a înecat în timpul scăldatului într-un iaz din localitatea Colonița din mun. Chișinău, iar o alta – în satul Mileștii Mici din raionul Ialoveni.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:1,54 m/s
Sun
21
Mon
21
Tue
23
Wed
23
Thu
23
Arhivă Radio Chișinău