IGSU avertizează cetățenii să nu pornească la drum

  • 08 Ianuarie 12:19
IGSU avertizează cetățenii să nu pornească la drum

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și-a repetat îndeamnul ca cetățenii să evite astăzi, 8 ianuarie 2024, plecarea la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, relatează serviciul de presă al IGSU pe pagina de Facebook.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în legătură cu pătrunderea unui ciclon sudic și a unei mase de aer polar pe teritoriului țării, pe data de 8 ianuarie va ninge puternic (15-20 l/m2), izolat se va semnala vijelie, se așteaptă intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s, temperatura medie zilnică a aerului va scădea cu 10-15°C, iar pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș.

În acest sens, în vederea prevenirii situațiilor de risc, Inscectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă repetat cetățenii să evite astăzi, data de 8 ianuarie 2024, porinirea la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică.

În cazul dacă deplasarea este inevitabilă, oamenii trebuie să se informeze în prealabil despre accesibilitatea traseelor. Pentru circulația sigură în condiții de iarnă, conducătorii auto trebuie să-și echipeze corespunzător mijloacele de transport, precumm și să se asigure că în portbagajul autovehiculului sunt păstrate lanțuri antiderapante, lopată, nisip, dar și haine groase.

Potrivit specialiștilor, rezervorul de combustibil trebuie să fie plin și sistemul de încălzire funcționează eficient. Totodată, persoanele trebuie să mențină bateria telefonului permanent îcărcată pentru a apela în orice monent serviciile de urgență.

De asemenea, în caz de viscol și vânt puternic cetățenii sunt îndemnați să evite atingerea firelor electrice căzute la pământ, adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, dar și edificiilor în construcție.

Mai mult, salvatorii avertizează că în perioada temperaturilor scăzute pe suprafața bazinelor acvatice se formează podul de gheață. Astfel, pentru a evita riscul prăbușirii, pescarii sunt îndemnați să evite pescuitul la copcă sau mersul pe bazinele acvatice, dacă podul de gheață nu depășește 10 cm. Minorii trebuie să fie strict monitorizați, pentru a nu le permite aflarea și jocul acestora pe stratul de gheață.

În scopul prevenirii situațiilor de risc, în perioada condițiilor meteo nefavorabile, cetățenii sunt îndemnați să urmărească recomandările autorităților, precum și să verifice permanent buletinul meteorologic.

În situații excepționale și de risc, persoanele sunt îndemnate să apeleze de urgență Serviciul 112.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău