IGSU a dat start Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală

  • 13 Iunie 2022 13:36
IGSU a dat start Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală

Inspectoratul General pentru Situații a dat start astăzi, 13 iunie, Campaniei de prevenire a înecurilor în perioada estivală.

Evenimentul a fost organizat la lacul Valea Morilor din municipiul Chișinău la Stația de Salvare nr.1 cu participarea conducerii IGSU și reprezentanților subdiviziunilor Ministerului Afacerilor Interne. Reprezentantul IGSU, colonelul Anatolie Viniciuc, s-a adresat către populație cu îndemnul să respecte cu strictețe regulile de siguranța pe apă și în preajma bazinelor acvatice din țară.

Salvatorii și salvamarii au desfășurat aplicații practice prin care au demonstrat la ce poate duce încălcarea regulilor de comportament pe apă. Potrivit scenariului o barca a traversat zona delimitată pe lac și s-a răsturnat. În consecință, persoana care era pe vas a căzut în apă și s-a scufundat la o adâncime de 4 metri. La semnalul alarmă, scafandrierii și salvamarii stației de salvare au demarat operațiunea de salvare. Persoana a fost scoasă din apă, iar angajații SMURD au oferit primul ajutor în caz de înec și au arătat manevre de resuscitare.

Specialiștii IGSU au venit cu recomandări pentru oameni pentru a evită situațiile de risc. Angajații instituției recomandă ca scăldatul să fie organizat în locuri autorizate și amenajate corespunzător, să fie evitat în condiții de noapte și de timp nefavorabil. Mai mult, oamenii sunt rugați să nu consume băuturi alcoolice înainte de intra în apă, pentru a evita tragedii. O atenție aparte este acordată minorilor. Peroanele care au în grijă copii sunt îndemnați să-i monitorizeze strict și să nu le permită scăldatul fără supraveghere.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului curent, în bazinele acvatice și-au pierdut viața 10 persoane inclusiv 2 minori. Campania de prevemnire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estivale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-2,76
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Sun
-3
Mon
-2
Tue
-2
Wed
-2
Thu
-3
Arhivă Radio Chișinău