Igor Talmazan: Odată ce s-a început războiul în Ucraina s-au redirecționat toate rutele comerciale și s-au creat blocaje operaționale

  • 19 Noiembrie 2022 09:00
Igor Talmazan: Odată ce s-a început războiul în Ucraina s-au redirecționat toate rutele  comerciale și s-au creat blocaje operaționale

Fluidizarea traficului la frontiera moldo-română ca urmare a creșterii semnificative a schimbului comercial dintre Republica Moldova și țările Uniunii Europene, urgentarea procesului de deschidere a punctului de control comun la frontiera Albița-Leușeni, dar și extinderea celorlalte puncte vamale au fost principalele teme de discuții dintre reprezentanții Autorității Vamale din România și cei ai Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Autoritățile celor două instituții s-au reunit la Chișinău pentru a lansa o platformă de dialog despre tranzitul de mărfuri și persoane, în sprijinul mediului de afaceri , puternic afectat de războiul din Ucraina.

Infrastructura posturilor vamale atât a Rep. Moldova, cât și a Ucrainei nu au fost pregătite pentru a face față efectelor războiului provocat de Federația Rusă. Singura conexiune a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană reprezintă punctele de trecere a frontierei cu România, a subliniat directorul Serviciului Vamal al Rep. Moldova, Igor Talmazan în cadrul evenimentului de astăzi, unde a fost prezent și Președintele autorității Vamale Române, Bogdan-Lari Mihei.  Există multiple probleme , în special lipsa infrastructurii, însă Rep. Moldova și România de comun acord, și-au propus să identifice soluțiile la toate problemele care există acum la frontieră a declarat Igor Talmazan:

„Odată ce s-a început războiul în Ucraina s-au redirecționat toate rutele  comerciale și s-au creat blocaje operaționale, deoarece infrastructura posturilor vamale atât a Rep. Moldova, dar și a Ucrainei nu au fost pregătite pentru război. S-a majorat practic de trei ori volumul de muncă la posturile vamale din frontiera moldo-română. Urmează să fie prelucrată partea ce ține de protecția datelor cu caracter personal. S-a discutat și despre deschiderea altor posturi vamale, cum ar fi Leova-Bumbăta. De asemenea, trebuie să majorăm capacitatea de procesare la celelalte posturi vamale”, a declarat Igor Talmazan.

La rândul său, Președintele autorității vamale Române, Bogdan-Lari Mihei a declarat  că asigură autoritățile vamale din Rep. Moldova, dar și pe colegii din Ucraina,  că pot beneficia de sprijinul unei țări membre a Uniunii Europene.

„Am făcut toate eforturile și tot ceea ce a ținut de autoritatea vamală ca să încercăm să facilităm comerțul și să nu mai existe acele cozi la frontieră. Sunt convins că împreună o să găsim măsurile astfel încât să trecem peste problemele de infrastructură. Cum am reușit cu Ucraina să deschidem un nou punct de frontieră, vom reuși să deschidem un nou punct de frontieră și cu Rep. Moldova, acesta este planul nostru. Totul pentru a veni în sprijinul agenților economici și a facilita tranzitul mărfurilor și comerțului între cele două state. Vom rezolva toate problemele care există și vom realiza acel control coordonat, astfel încât să simplificăm și să reducem din barierele care există în aceste două țări”, a declarat Bogdan-Lari Mihei.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Investitorilor din România și Asociația Businessului European, cu suportul Biroului de Promovare Comercial-Economică al Ambasadei României în Rep. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău