Igor Smirnov, din nou la putere (Ziarul Național)

  • 30 Octombrie 2014 10:46
Igor Smirnov, din nou la putere (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 30 OCTOMBRIE

Principala tendință a acestui scrutin este încercarea partidelor politice și a concurenților electorali de a profita de carențele legislației, susține într-un interviu în Ziarul de Gardă, Pavel Postică, director de program, Asociația Promo-LEX. Organizația a elaborat până acum două rapoarte de monitorizare a acestei campanii. În prim plan: interesul de a ajunge la guvernare, chiar și cu prețul încălcării unor standarde obligatorii, concluzionează Ziarul de Gardă.

Ziarul de Gradă continuă să analizeze listele partidelor care doresc să acceadă în viitorul Parlament. Potrivit publicației pe liste se regăsesc inculpați, indivizi al căror nume figurează în dosare penale sau care au fost prinși cu mită, persoane controversate, implicate de-a lungul timpului în diverse scandaluri sau tranzacții dubioase, traseiști politici. Printre ei, doi condamnați la închisoare cu suspendare și alți 171 cu diverse probleme cu legea. În ediția de astăzi ZDG face o analiză a listei PSRM.

Ziarul de Gardă observă că deși unele sondaje arată că Republica Moldova s-ar confrunta cu o reducere a interesului public pentru UE, lunar, circa 50 de mii de cetățeni merg în Europa pentru afaceri, călătorii, cercetări, vizite de familie, schimburi culturale, câștiguri sezoniere.

Timpul este preocupat de problema când vom putea exporta în UE. Potrivit autorului, noi trebuie să fim conștienți că exportul produselor în UE este un proces destul de migălos și necesită mult efort, dar asta nu înseamnă că este imposibil. Sarcina moldovenilor e să aibă producție bună și apoi să caute alternative pieței din Rusia, care de mult nu mai este o soluție de încredere.

Igor Smirnov, din nou LA PUTERE datorită separatiștilor care au LUPTAT în Donbas, titrează Ziarul Național care preia o analiză de pe portalul dniester.ru. „În Transnistria, unde evenimentele din Donbas sunt urmărite cu un mare interes datorită similitudinilor dintre enclavele separatiste, în procesul de pregătire pentru alegeri politicienii vor dori să atragă de partea lor cât mai mulți dintre cei care sunt implicați în structurile administrației separatiste din estul Ucrainei”, consideră analiștii politici. Autorii analizei spun că partidele care l-au susținut pe Igor Smirnov devin tot mai populare datorită faptului că membrii acestora au luptat sau luptă în conflictul din estul Ucrainei.

Evenimentul zilei scrie că președintele rus, Vladimir Putin, vrea să bage zâzanie în UE cu ajutorul Ungariei. Moscova pregătește pentru anul viitor o „primăvară rusă” prin care vrea să se folosească de țări precum Ungaria pentru a destabiliza UE din interior, avertizează un grup de experți britanici. Astfel de acțiuni destabilizatoare, care se pliază pe interesele Rusiei în estul Europei, în special în Ucraina și Republica Moldova, sunt pregătite și pentru Cehia, mai atrage atenția centrul londonez.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău