Igor Munteanu spune care sunt pașii pentru anularea contractului de concesionare a aeroportului

  • 03 Septembrie 2019 11:11
Igor Munteanu spune care sunt pașii pentru anularea contractului de concesionare a aeroportului

Deputatul blocului ACUM Igor Munteanu, președinte al Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), spune că există acțiuni care trebuie întreprinse pentru a fi posibilă declararea nulității contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

Potrivit lui, în primul rând, trebuie să existe o bună cooperare între instituțiile statului. Procuratura trebuie să constituie un grup de procurori care să identifice fraudele care s-au comis pe parcursul pregătirii contractului și pe parcursul concesionării aeroportului. Despre aceasta Igor Munteanu a declarat în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV, transmite IPN.

„Noi am identificat mai multe infracțiuni, inclusiv falsul în acte publice, abuzul de putere sau abuzul de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat. Asta se referă, inclusiv la cei care, posibil, au favorizat la etapa pregătirii contractului anumite interese”, spune deputatul.

Potrivit lui, Guvernul trebuie să inițieze o chemare în judecată și această acțiune trebuie să aibă drept scop declararea nulității contractului de concesionare. „Probele sunt adunate, dar trebuie să existe o bună cooperare între instituțiile statului pentru că și justiția din Republica Moldova trebuie să înțeleagă că nu este o problemă pentru primăvara viitoare. Este o problemă urgentă care cere acum o intervenție. Și pe măsură ce această sesizare vine din partea Guvernului, trebuie să se răspundă urgent”, a explicat parlamentarul.

Comentatorul Alexandru Petcov consideră că această retorică a guvernării că aeroportul aparține statului și este doar dat în concesionare este falsă. În opinia lui, oamenii trebuie să înțeleagă că aeroportul nu mai aparține poporului pentru că este gestionat de cu totul alte persoane. „Noi în ce țară trăim?! Sau Guvernul o să spună clar că se întoarce, sau nu mai vorbiți că vreți să întoarceți aeroportul”, a menționat comentatorul.

Comentatorul Victor Ciobanu consideră că guvernele anterioare nu au intervenit în chestiunea aeroportului pentru că nu a existat interes. Potrivit lui, din star acesta nu a fost un contract de concesiune cu scopul de a gestiona un aeroport, ci a fost „încă o schemă obscură a guvernării Partidului Democrat pentru a stoarce bani din acest activ al statului care se numește Aeroportul Internațional Chișinău”. „Vreau să vă aduc aminte că în 2013, până la semnarea contractului de concesiune, statul Republica Moldova a achitat integral acel credit BERD care era luat pentru  modernizarea aeroportului și taxa de modernizare trebuia să dispară, dar pentru că s-a făcut de băieți șmecheri pentru băieți șmecheri, acei 9 euro au rămas în continuare”, a declarat comentatorul.

NR Investments Ltd, o firmă de investiții imobiliare, fondată în 2007, a confirmat procurarea a 95% din compania Avia Invest, concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Contractul a fost ratificat pe 19 august de către reprezentații Avia Invest și unicul beneficiar al firmei NR Investments, Nat Rothschild.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Sun
12
Mon
14
Tue
13
Wed
12
Thu
14
Arhivă Radio Chișinău