Igor Munteanu solicită CC să clarifice procedura legată de desemnare a candidatului la funcția de premier. Opinia EXPERTULUI

  • 25 Iunie 2020 11:57
Igor Munteanu solicită CC să clarifice procedura legată de desemnare a candidatului la funcția de premier. Opinia EXPERTULUI

Deputatul Platformei DA Igor Munteanu a transmis o sesizare Curții Constituționale în care îi solicită interpretarea Constituției în privința unor proceduri legate de desemnarea candidatului la funcția de premier. Sesizarea a fost transmisă în contextul în care în ultima perioadă se vorbește tot mai des despre posibilitatea învestirii unui nou Guvern, iar președintele Igor Dodon a sugerat că ar putea să refuze desemnarea unui candidat propus de actuala opoziție.

Igor Munteanu a solicitat Curții Constituționale să se expună dacă președintele este sau nu obligat să desemneze în calitate de candidat la funcția de prim-ministru persoana propusă de majoritatea parlamentară.

De asemenea, Curtea ar urma să clarifice dacă refuzul șefului statului de a desemna candidatul propus de majoritate poate atrage constatarea stării de incompatibilitate temporară a acestuia de a-și exercita atribuțiile. Igor Munteanu mai solicită Curții să se expună dacă persoana care asigură interimatul funcției este obligată să desemneze candidatul propus la funcția de premier.

El a precizat că a transmis această sesizare Curții Constituționale în contextul în care Igor Dodon a declarat de mai multe ori că nu va desemna un candidat la funcția de premier propus de grupul Pro-Moldova și de Partidul Șor.

Constituționalistul Alexandru Arseni amintește că anterior Curtea Constituțională a interpretat deja că șeful statul este obligat să desemneze candidatul propus de o majoritate. Totuși, în opinia sa, președintele, conform spiritului Constituției, are un rol important în această procedură, de aceea nu poate fi suspendat temporar dacă refuză să propună candidatul partidelor parlamentare.

Igor Munteanu a mai anunțat că a elaborat și un proiect de lege care prevede pedepse pentru neîndeplinirea hotărârilor Curții Constituționale. Acesta prevede amenzi de peste 40 de mii de lei, dar și pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani. Printre cazurile de neîndeplinire a hotărârilor Curții Constituționale, Igor Munteanu a menționat și refuzul repetat al lui Igor Dodon de a-și îndeplini unele atribuții, fapt pentru care a fost suspendat temporar în mai multe rânduri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău