Igor Munteanu răspunde „reproșurilor” reprezentantului Partidului Șor, Denis Ulanov, privind raportul referitor la concesionarea Aeroportului. Ce informații noi ar putea fi investigate
-
05 Octombrie 2019 15:43
Președintele Comisiei de anchetă privind modul cum a fost concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, Igor Munteanu, a venit cu o replică la declarațiile reprezentantului Partidului Șor, Denis Ulanov după ce raportul Comisiei respective a fost votat în Parlament.
Igor Munteanu menționează că Denis Ulanov i-a reproșat că în raportul Comisiei nu se regăsește ”obligația statului”, după cum s-a exprimat Ulanov, ”de a mări capitalul social” cu 160 milioane de lei.
„Ca să înțelegeți, asta ar fi însemnat cam de 4 ori mai mult decât așa-zișii investitori au achitat în 2018 pentru toată compania Air-Moldova. Imediat după ședință am ținut să verific personal temeiurile întrebării avocatului lui Șor”, a afirmat președintele Comisiei de anchetă.
Astfel, Igor Munteanu a anunțat că nu a identificat nici un angajament oficial al bugetului public sau al Guvernului R. Moldova de a spori capitalul social al Air-Moldova până la privatizare, același lucru nefiind identificat nici în în Caietul de sarcini, elaborat de Comisia de privatizare. „În Contractul de privatizare, pp 2.2.5-2.2.8 cumpărătorul declară că a făcut cunoștință cu documentele fondatoare și starea financiară a companiei, cunoaște legislația dispune de mijloacele necesare pentru a-și onora obligațiunile și de a nu înainta pretenții referitor la caracteristicile Air Moldova. Comisia nu a identificat nici un temei rezonabil de a dezbate poziția fostului Consiliu de arministrare al Companiei Air-Moldova, formulată în decizia din 9 aprilie 2010, prin care s-a urmărit aplicarea unui procedeu de optimizare fiscală pentru a nu plăti TVA pentru aeronava EMB-190, procurată direct de la uzină. Cu acest prilej cred că voi sugera organelor de anchetă să investigheze și acest episod, care a permis companiei de stat să comită o evaziune fiscală (TVA) pe care, astăzi, avocatul fugarului Șor, prin cumul deputat de Orhei, o consideră ”obligație” neonorată”, a declarat Igor Munteanu.
Amintim că raportul Comisiei îi recomandă Guvernului să examineze posibilitatea intentării unei acțiuni în instanțele naționale privind anularea contractului de concesiune, dar și cercetarea activității funcționarilor care au participat la procedura de concesionare. De asemenea, Procuratura Generală ar urma să verifice documentele și corespondența celor implicați în concurs.