Igor Munteanu: Nimeni nu trebuie să decidă în locul autorităților de la Chișinău dacă cetățenii primesc electricitate sau nu

  • 11 Noiembrie 2022 08:14
Igor Munteanu: Nimeni nu trebuie să decidă în locul autorităților de la Chișinău dacă cetățenii primesc electricitate sau nu

Republica Moldova trebuie să depună eforturi maxime pentru a se elibera de vulnerabilități, pentru a negocia eficient șansele aderării sale la Uniunea Europeană și a atrage în scurt timp primele fonduri de pre-aderare, deopotrivă cu accelerarea reformelor în justiție, economie, educație, eliminând influența cleptocrată și alte provocări care-i sunt adversare aspirațiilor europene, a declarat ieri președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, în cadrul forumului „Securitatea Mării Negre”, care se desfășoară la București.

În Europa Republica Moldova este printre prieteni, iar România este ancora de stabilitate economică și politică pe care se poate bizui în procesul de aderare. Totuși, Republica Moldova trebuie să genereze mai multă reziliență internă, eliminând influența grupurilor proxy pro-Kremlin, care ar dori păstrarea status quo-ului în administrație și business, îndepărtând ferm pârghiile de influență pe care regimul de la Tiraspol ar dori să le păstreze asupra sistemului energetic al Republicii Moldova. Republicii Moldova se va măsura în capacitatea sa de a-și impune agenda politică asupra teritoriului ocupat, condiționând accesul la piața externă a companiilor transnistrene prin liberalizarea, democratizarea și demilitarizarea structurilor de la Tiraspol.  


Igor Munteanu afirmă că acest fapt cere strategie și capabilități pe care statul, Republica Moldova, ar trebui să le caute și să le pună în acțiune. Niciodată, Republica Moldova nu va fi în siguranță cu trupe militare străine și paramilitari pe teritoriul său suveran. Republica Moldova trebuie să elimine urgent șantajul energetic, conectând consumatorii săi la piața europeană de electricitate și de gaze naturale, eliminând orice suspiciuni că nu ar exista voință politică sau capabilități puse în acest scop.

Nimeni nu trebuie să decidă în locul autorităților de la Chișinău, dacă cetățenii săi primesc electricitate ori nu, a spus președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, în cadrul forumului „Securitatea Mării Negre”,  care se desfășoară la București.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:6,17 m/s
Sun
-2
Mon
-1
Tue
-2
Wed
-1
Thu
-1
Arhivă Radio Chișinău