Igor Munteanu, despre vizita lui Dmitrii Kozak la Chișinău: „Moscova vrea să fugă în fața altor jucători geopolitici pentru ca să fie prezentă în R. Moldova”

  • 11 August 2021 13:23
Igor Munteanu, despre vizita lui Dmitrii Kozak la Chișinău: „Moscova vrea să fugă în fața altor jucători geopolitici pentru ca să fie prezentă în R. Moldova”

Vizita lui Dmitrii Kozak la Chișinău, la scurt timp după învestirea noului Guvern, demonstrează că Moscova vrea să fie prezentă în Republica Moldova, a comentat pentru Radio Chișinău fostul deputat Igor Munteanu.

El a amintit că Dmitrii Kozak, care deține funcția de adjunct al administrației prezidențiale de la Kremlin, este un apropiat al lui Vladimir Putin și a atenționat că Republica Moldova este o țintă pentru politica externă a Federației Ruse:

Bănuiesc că este un substituent al vizitei președintei Maia Sandu la Moscova, ceea ce înseamnă că Putin nu a agreat vizita ei, în schimb substituentul este vizita lui Kozak  la Chișinău.

Moscova vrea să fugă în fața altor jucători geopolitici pentru ca să fie prezentă în Republica Moldova. Mă miră, adeseori, nonșalanța cu care unii comentatori spun că Republica Moldova nu reprezintă nicio valoare strategică pentru Rusia. Este exact invers, în condițiile în care Federația Rusă a pierdut teren în alte regiuni, cum ar fi Georgia, statele Baltice, Ucraina ca urmare a războiului. Fiecare teritoriu volatil în care există instituții slabe, reprezintă o țintă sigură pentru politica externă și de apărare a Federației Ruse și pentru dorința sa de a-și recupera influența și interesul în acest spațiu. Trebuie să fim foarte prevăzători, pentru că Kozak este o persoană influentă, cu multă putere de decizie, care niciodată nu spune cuvintele în van.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău