Igor Munteanu, despre proiectul BeCS referitor la neutralitatea R. Moldova: Ei încearcă să creeze o agendă falsă, în condițiile în care, probabil, prioritate pentru anul 2022 va fi căutarea unei soluții de statut special pentru Transnistria

  • 30 Martie 2022 12:15
Igor Munteanu, despre proiectul BeCS referitor la neutralitatea R. Moldova: Ei încearcă să creeze o agendă falsă, în condițiile în care, probabil, prioritate pentru anul 2022 va fi căutarea unei soluții de statut special pentru Transnistria

Elaborarea de către deputații socialiști și comuniști a unui proiect de lege privind neutralitatea Republicii Moldova, deși această neutralitate este stipulată în Constituție, reprezintă o agendă falsă, dictată de Federația Rusă. Potrivit expertului Igor Munteanu, respectivul proiect de lege se înscrie în contextul în care una dintre prioritățile R. Moldova va fi identificarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, transmite Radio Chișinău.

„Ei încearcă să creeze o anumită agendă falsă pentru R. Moldova, în condițiile în care, probabil, prioritate pentru anul 2022 va fi căutarea unei soluții de statut special pentru Transnistria. Cel puțin, acest subiect figurează pe mai multe formate de discuții discrete.

Socialiștii sunt un partid de provocatori care încearcă să deturneze atenția publică și atenția decidenților de la problemele reale de apărare și securitate a statului, spre un statut de neutralitate accentuat care ar fi, de fapt, în favoarea Federației Ruse, pentru că nici un stat neutru nu-și lasă apărarea și securitatea în provizorat – investește, își creează capabilități sporite, participă la politicile internaționale de sancțiuni (cazul Elveției), nu stă într-o parte și așteaptă ca cineva să-i garanteze securitatea și apărarea, în condițiile în care nu investește și nu face niciun efort”, a comentat expertul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, pentru Radio Chișinău.

Amintim că ieri, deputații Blocului Socialiștilor și Comuniștilor au anunțat că propun un proiect de lege specială privind statutul de neutralitate permanentă al R. Moldova.  Proiectul prevede retragerea oricăror formațiuni militare străine de pe teritoriul țării, neparticiparea la blocuri sau operațiuni militare (chiar dacă se numesc de menținere a păcii), renunțarea la exerciții militare, demilitarizarea etc. Domeniul de acțiune al prezentei legi nu se extinde, însă, și asupra regiunii transnistrene, unde există trupe ruse, până la soluționarea conflictului dintre Chișinău și Tiraspol.

Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că neutralitatea este prevăzută în Constituție, care este Legea supremă și a sugerat că nu mai e nevoie de o lege suplimentară.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău