Igor Munteanu | Demisiile de la CFM și AIC lasă companiile într-o stare de „criză și haos”

  • 07 Februarie 15:16
Igor Munteanu | Demisiile de la CFM și AIC lasă companiile într-o stare de „criză și haos”

Demisiile managerilor de la Calea Ferată din Moldova și Aeroportul Internațional Chișinău lasă aceste companii fără conducere și într-o stare de „criză și haos”, într-o economie care „se duce la fund în Republica Moldova”. Opinia a fost exprimată de președintele CUB, Igor Munteanu, care consideră că cele două demisii nu sunt niște incidente separate, nu sunt excepții, ci reflectă o criză sistemică și urmează să fie tratate ca atare, transmite IPN.

Într-o postare pe Facebook, Igor Munteanu menționează că CFM și AIC sunt companii sistemice. Ambele au fost readuse sub o conducere nouă, după lungi crize legate de anularea concesionării viciate (în cazul AIC) și haosul economic și administrativ din CFM. Situația companiilor de stat continuă să se înrăutățească în Moldova.

De regulă, problemele cheie cu care se confruntă companiile de stat sunt legate de îndatorarea lor excesivă. De asemenea, este vorba despre clientelismul politic, competiția neloială, dar și calitatea precară a serviciilor oferite. De cele mai multe ori, companiile de stat continuă să furnizeze servicii sub calitatea medie de pe piață, la tarife mici, ne-competitive, știind că oricând pot fi salvați de stat. Problemele continuă să se adune, iar rolul managerului de a ridica aceste companii din starea lor vegetativă scade furtunos.

Demisiile celor doi directori nu sunt niște simple accidente, ci vorbește despre grave probleme sistemice nerezolvate în economia întreprinderilor de stat din Moldova. Ambii au ținut să comunice presei că pleacă din proprie dorință, dar au spus că există anumite constrângeri majore, care i-au împiedicat să-și onoreze obligațiile.

Dacă managerul AIC a indicat „birocrația excesivă și lipsa de competențe efective”, atunci cel de la CFM a indicat asupra „incoerenței viziunilor privind riscurile, prioritățile și acțiunile între politic și corporativ”, altfel spus, un conflict între preferințele guvernului (politic) și viziunea managementului (tehnocratic) de a face compania profitabilă. Ambii au susținut că deciziile se i-au extrem de lent în sectorul pe care l-au gestionat, inconsecvent, iar ingerințele organelor de control îi lasă pe manageri înafara oricărei protecții.

Președintele CUB susține că demisiile vorbesc despre lipsa de reformă în sectorul guvernanței corporative, lipsa de manageri, lipsa de viziuni și politici, transparența redusă, aplicarea slabă a legilor, care să elimine birocrația excesivă și clientelismul politic. Igor Munteanu consideră că demisiile celor doi manageri ilustrează randamentul extrem de slab al agențiilor care se ocupă de economie și gestionarea proprietăților de stat în Republica Moldova (APP, Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, Consiliul Concurenței, etc), iar economia este prioritate unu pentru o guvernare democratică și responsabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău