Igor Munteanu: Belarus, ”furtuna perfectă” pentru căderea unei dictaturi. Igor Dodon visează să copie acest model de autoritarism personificat

  • 15 August 11:47
Igor Munteanu: Belarus, ”furtuna perfectă” pentru căderea unei dictaturi. Igor Dodon visează să copie acest model de autoritarism personificat

Deputatul Igor Munteanu scrie într-un comentariu pe pagina sa de Facebook că în următoarele săptămâni, A. Lukașenko va trebui să aleagă dacă-și dorește soarta lui Ceaușescu ori tranziția spre o ieșire din actualul impas politic. Totodată, el atenționează că lecția lui va fi de învățătură și altor discipoli.  

El compară comportamentul lui Igor Dodon cu cel al președintelui belarus și atenționează că modelul autoritar de guvernare nu se potrivește cetățenilor din Republica Moldova. „Igor Dodon visează să copie acest model de autoritarism personificat prin controlul său direct asupra trupelor de ordine, SIS, manipularea agendei legislative prin controlul celei mai numeroase fracțiuni. După modelul lui ”batika” de la Minsk, acesta își dorește loialitatea deplină a organelor de forță, prin ordine și creșteri salariale la fiecare rectificare a bugetului, intensificarea cenzurii asupra spațiului mediatic și plasarea oamenilor săi loiali la conducerea instanțelor de judecată. Lipsindu-i controlul efectiv asupra Curții Constituționale, I. Dodon a declanșat o reformă constituțională, în urma căreia își dorește să obțină competențe similare cu ale dictatorilor săi iubiți: Putin și Lukașenko”, comentează autorul.

Totodată, Igor Munteanu amintește că Igor Dodon, ca și Lukașenko, este indezirabil în România și Ucraina. „De curând, Igor Dodon nu mai este primit nici măcar la Moscova, unde cerșește întâlniri cu oficiali din eșalonul 2, devenind clar că nu va putea exploata cum și-ar dori relația cu Putin înainte de scrutin. Ca și în Belarus, Igor Dodon nu înțelege că modelul autoritar de guvernare nu se potrivește cetățenilor din Republica Moldova, iar tentativele sale de a-l copia fie pe Putin, fie pe Plahotniuc, nu sunt nici eficiente, nici fezabile. De la moldovenismul agresiv ca ideologie reacționară până la ambiția de folosire a procuraturii și justiției în scopuri politice, Dodon este considerat o piedică în calea evoluției firești a RM spre Uniunea Europeană, un produs al moștenirii sovietice, care-l descalifică ca lider politic și partener pentru dialog mai departe cu orice stat european”.

Deputatul mai atrage atenția. în acest context, asupra priorităților pentru forțele politice din RM, deoarece „alegerile din Belarus nu sunt chiar atât de străine de RM pe cât ar crede unii. Nostalgiile sovietice și obsesia unor nomenclaturiști socialiști de a repeta scenariul lui Lukașenko în RM este reală și nu poate fi ignorată. Din acest motiv, partidele politice pro-europene trebuie să denunțe categoric recunoașterea alegerilor din Belarus, recunoaștere făcută din prostie și fierbințeală de către liderul PSRM, pe cont propriu, nu ne reprezintă pe noi, ca cetățeni ai RM și trebuie să fie denunțată. Inclusiv de către diplomații MAEIE”.

În opinia fostului diplomat Igor Munteanu, R. Moldova „trebuie să solicite UE declanșarea unei investigații internaționale asupra violențelor și abuzurilor comise recent de miliția și KGB din Belarus contra protestatarilor, concomitent cu investigarea fraudelor și exceselor regimului, care-au deformat rezultatele scrutinului, de până la scrutin. Violențele comise de regim nu sunt ”afacerea internă” a statului Belarus, ci încălcarea flagrantă a Convenției Europene cu privire la drepturile omului, alte instrumente ratificate de Belarus pentru a proteja drepturile și libertățile politice, iar abuzurile regimului trebuie să fie documentate și sancționate în mod exemplar”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
23
Câțiva nori
Umiditate:31 %
Vint:4,1 m/s
Mon
18
Tue
18
Wed
18
Thu
20
Fri
22

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău