Igor Grosu: Simbolurile care propagă războiul nu trebuie să aibă loc în societatea noastră

  • 05 Aprilie 2022 08:22
Igor Grosu: Simbolurile care propagă războiul nu trebuie să aibă loc în societatea noastră

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, dă de înțeles că în Legislativ ar urma să fie aprobat un proiect de lege care ar interzice simbolistica de război pe teritoriul Republicii Moldova. Fiind vorba, în special, despre litera Z, folosită drept semn de distincție pe unitățile militare ruse și simbol al invaziei ruse în Ucraina. În același timp, președintele Parlamentului spune că Republica Moldova s-a alăturat unui șir de sancțiuni internaționale împotriva Rusiei, însă scopul principal al autorităților de la Chișinău este de a ajuta Ucraina, prin găzduirea refugiaților, notează IPN.

Președintele Parlamentului califică drept o retorică falsă declarațiile potrivit cărora Republica Moldova nu s-a alăturat sancțiunilor împotriva Federației Ruse. Igor Grosu spune că Chișinăul s-a alăturat unui șir de măsuri menite să penalizeze agresiunea Federației Ruse, dar a evitat să facă public acest lucru.

„Moldova a co-sponsorizat declarația Organizației Națiunilor Unite, Moldova a implementat și sancțiunile de ordin bancar, au fost aplicate băncilor Rusiei. În ceea ce ține de Swift, folosirea Mastercard, Moldova s-a alăturat și atunci când a fost vorba de sancțiunile din partea BERD în raport cu Federația Rusă și Belarus, lucru care privează aceste două state de acces la credite. Sunt lucruri pe care le-am făcut, chiar dacă n-am făcut mare reclamă din asta. Fiecare țară decide unde poate mai bine să intervină în raport cu această situație. Noi am decis să facem mai bine ceea ce putem să facem noi acasă. Și avem grijă de cetățenii ucraineni. Eu consider că a avea grijă de copiii și mamele poporului ucrainean tot este o contribuție”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Deși voalat, președintele Parlamentului a dat de înțeles că până la data de 9 mai, atunci când o parte a societății marchează Ziua Victoriei, ar putea fi interzisă simbolistica de război, fiind vorba atât de litera Z, cât și de controversata panglică a Sfântului Gheorghe.

„E vorba despre toate simbolurile, însemnele, tot felul de lucruri care propagă războiul, violența și nu trebuie să aibă loc în societatea moldovenească. Mă refer la tot ce propagă războiul, tot ce nu are nimic în comun cu simbolica statului. Ucraina apără toată Europa, plătește cu viețile propriilor cetățeni pentru întreaga Europă. Din declarațiile tuturor oficialilor cancelariilor occidentale, care vin în Republica Moldova, ies la iveală două lucruri despre noi. Primul este felul exemplar cum Republica Moldova gestionează criza refugiaților, și al doilea, avem parte de o înțelegere foarte clară a modului în care ne-am aliniat la unele sancțiuni”, a spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a reiterat că, deocamdată, nu există informații care ar confirma o eventuală atragere a Republicii Moldova în război, prin intermediul trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău