Igor Grosu s-a expus asupra necesității de a rememora ororile foametei organizate din 1946-1947: „Doar așa vom înțelege mai bine Istoria”

  • 20 Aprilie 15:05
Igor Grosu s-a expus asupra necesității de a rememora ororile foametei organizate din 1946-1947: „Doar așa vom înțelege mai bine Istoria”

„De doi ani, în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie este marcată Ziua de comemorare a victimelor foametei organizate din anii 1946-1947. În numele celor care au trecut prin acele zile cumplite, să nu uităm această perioadă întunecată a trecutului nostru,” a transmis președintele Parlamentului într-un mesaj pe Facebook.

 
„Doar așa vom înțelege mai bine Istoria, vom înțelege prin ce suferințe au trecut străbuneii, buneii și părinții noștri, indiferent de ce limbă vorbeau, de ce convingeri aveau, de ce vârstă aveau, fiindcă în acele luni de groază au avut de suferit în primul rând cei mai vulnerabili, copiii și vârstnicii. Doar așa vom reînnoda firele date uitării ale trecutului, din care este țesută memoria colectivă a neamului nostru. Pentru aceasta trebuie să vorbim despre acea foamete groaznică organizată de regimul comunist din Rusia Sovietică pe care au îndurat-o sute de mii de oameni.
 
Și ca să nu uităm, să citim cât mai mult. Chiar ieri am fost la o triplă lansare de carte, la care am auzit povești cutremurătoare din acea perioadă. Și aici vorbim de oamenii noștri din Sudul Basarabiei care au fost cel mai tare afectați. În aceste cărți (Cartea foametei de Larisa Turea; Cu ochii celuilalt de Nicolaie Rusu; Crucea Pământului de preot Analol Cristea) supraviețuitorii își amintesc cu groază împrejurările de după război.
 
Toată luna aprilie, teatrul Luceafărul are un turneu prin țară unde joacă spectacolul de teatru documentar „1946” în regia lui Slava Sambriș, după „Cartea Foametei” de Larisa Turea. Pentru a înțelege mai bine chinurile prin care au trecut oamenii, actorii Teatrului "Luceafărul" au mers prin satele Republicii Moldova și au vorbit cu mulți dintre cei care au fost condamnați la foamete.
 
Este o piesă cutremurătoare care trebuie văzută de fiecare cetățean al acestei țări. Vă recomand călduros să mergeți la spectacolul din 23 aprilie de la Cahul, acolo unde foametea organizată a făcut ravagii și unde sute de familii îi pomenesc până azi pe cei omorâți fără de vină. Este de datoria noastră să vorbim despre foamete, despre deportări, despre toate atrocitățile pe care le produce orice regim autoritar și dictatorial din toate timpurile.”, a conchis Igor Grosu.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău