Igor Grosu: Pregătim un mecanism de compensare a tarifului la gaz. Trebuie să trecem iarna

  • 15 Iulie 2022 08:12
Igor Grosu: Pregătim un mecanism de compensare a tarifului la gaz. Trebuie să trecem iarna

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, dă asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale în plină iarnă. Șeful Legislativului spune că au loc discuții atât cu reprezentanții concernului rus Gazprom, cât și cu alți furnizori de gaze naturale. Igor Grosu spune că în condițiile unui tarif mare la gaz, statul va veni cu compensații în factură atât pentru consumatorii cu venituri mici cât și pentru agenții economici, notează IPN.

Evoluțiile războiului din Ucraina creează o imprevizibilitate totală pe piața energetică internațională, însă Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale. Președintele Parlamentului spune că grație unui împrumut de la BERD în valoare de 300 de milioane de euro, Republica Moldova își va face stocuri de gaze naturale pentru a avea o plasă de siguranță în perioada rece a anului. 

„Gaz vom avea. Discutăm intens cu partenerii europeni, cu alți furnizori. Sigur, vom discuta în continuare și cu Gazprom, prin intermediul Moldovagaz. Dar lecția pe care am învățat-o din octombrie anul trecut este că trebuie să diversificăm sursele. Votăm în Parlament un împrumut de 300 de milioane de euro care ne va permite să facem achiziții pentru perioada rece a anului, mă refer la gaze naturale. Suntem în dialog cu partenerii români, cu cei din Ucraina și cu cei europeni. Un lucru e cert că gaz vom avea”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

De asemenea, președintele Parlamentului dă asigurări că statul nu-și va lăsa cetățenii fără sprijin în plină iarnă. Guvernul va oferi compensații pentru mai multe categorii de cetățeni. Gradul de vulnerabilitate energetică al fiecărei gospodării va fi stabilit în funcție de venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie în consumul gospodăriei, tipul de încălzire utilizat.

„Prețul este influențat de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Dar Guvernul, statul va veni cu un program de compensare. E vorba, în special, de cei mai vulnerabili consumatori de gaze, ne gândim și la agenții economici care în procesul de producție folosesc gaz. Nu-i vom lăsa, pentru că în caz contrar costul gazului se transferă în prețul produselor care ajung la cumpărător. Vom avea un program pentru cei de la țară, care anul trecut au fost văduviți, pentru cei de la sat vom veni cu un program de asigurare cu lemne. Pregătim un pachet de măsuri ca să ajutăm cetățenii”, a mai spus președintele Parlamentului.

De asemenea, și cetățenii din localitățile rurale care se încălzesc cu lemne, vor beneficia de ajutor din partea statului.

„Primarii localităților trebuie să facă listele și să aibă grijă ca cei mai vulnerabili să fie incluși în listă. În rest, este partea ce vizează Moldsilva, este partea transportării unde va trebui să intervină ANTA. Va trebui să intervenim și pentru a motiva suplimentar zilierii, care se vor ocupa de tăiat. Vom apela și la societatea civilă ca să ne ajute să furnizăm aceste lemne celor care au nevoie, vorbesc de bătrâni, familii cu mulți copii, persoane cu dizabilități. Trebuie să găsim soluții, trebuie să trecem iarna”, a menționat Igor Grosu.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a pregătit un proiect de hotărâre în care admite parțial cererea Moldovagaz cu privire la majorarea tarifului pentru gazele naturale. Astfel, ANRE ar urma să aprobe un tarif de 22,27 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus. Noile tarife vor intra în vigoare de 1 la august.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău