Igor Grosu, pentru presa din România: Persoane sub statut de diplomați ai Federației Ruse ajung în regiunea transnistreană; Numai de diplomație nu se ocupă

  • 06 Iulie 2023 09:39
Igor Grosu, pentru presa din România: Persoane sub statut de diplomați ai Federației Ruse ajung în regiunea transnistreană; Numai de diplomație nu se ocupă

La Chișinău există cazuri când „persoane sub statut de diplomați ai Federației Ruse repede ajung pe malul stâng al Nistrului, în regiunea transnistreană și acolo numai de diplomație nu se ocupă”, a afirmat, miercuri, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, într-un interviu acordat AGERPRES.

În ceea ce privește o eventuală expulzare a diplomaților din Federația Rusă, pe principiul parității, el a spus că acest subiect este analizat de cei care pot lua decizii în acest sens. Astfel, a evocat „volumul de lucru legal” al diplomaților ruși din Republica Moldova.

„Sunt... nu foarte multe, suficiente cazuri când persoane sub statut de diplomați ai Federației Ruse, sosind la Chișinău, repede ajung pe malul stâng al Nistrului, în regiunea transnistreană. Și acolo numai de diplomație nu se ocupă. Și noi știm despre lucrul ăsta și ei știu că noi știm despre lucrul ăsta. Acum, da, noi o să facem bineînțeles o evaluare a volumului de lucru pe care îl au ei aici și o să venim cu o decizie în acest sens”, a detaliat Grosu.

În acest sens nu există un termen-limită. „Atunci când o să fim pregătiți pentru a lua o decizie o s-o anunțăm public și o să îi informăm și pe colegii ruși”, a arătat șeful Legislativului moldovean.

Mai mult, el a afirmat că în Transnistria „se află un grup de așa-numiți diplomați, pe care numai diplomați nu îi poți considera, uitându-te la ei ... vizual, iar activitatea lor ține de cu totul alt domeniu decât domeniul diplomatic”. 

„Ține de domeniul... da... al serviciilor secrete și ei știu despre lucrul ăsta și va trebui fiecare caz în parte să îl evaluăm. Da, au mai fost cazuri când s-a refuzat intrarea în țară a cetățenilor veniți din Federația Rusă care nu puteau justifica în mod credibil scopul vizitei în Republica Moldova. Suntem nevoiți să aplicăm filtre mai ... mai așa, mai speciale, la intrarea în țară, pentru anumiți cetățeni și anumit profil de vizitatori”, a completat oficialul.

În acest sens, el a evocat „baze de date de persoane cu profilul celor care au luptat sau au un istoric militar și au fost implicați în anumite conflicte militare în Siria, în Crimeea, în Donbas, Ucraina, Africa Centrală, Libia și în alte țări”, dar nu a avut o estimare a numărului celor refuzați la graniță pe acest motiv. „De la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, cifrele au crescut”, a arătat Grosu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău