Igor Grosu, la Summitul parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea: Republica Moldova este solidară cu Ucraina și poporul ucrainean

  • 24 Octombrie 2023 14:47
Igor Grosu, la Summitul parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea: Republica Moldova este solidară cu Ucraina și poporul ucrainean

Despre situația de securitate din Republica Moldova a vorbit Președintele Parlamentului, Igor Grosu, la cel de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea, care are loc astăzi, 24 octombrie, la Praga, transmite Serviciul de presă al legislativului.

În discursul său, Președintele Parlamentului a menționat că Republica Moldova este ținta unui atac hibrid constant din partea Rusiei și luptă cu amenințările și provocările de destabilizare a țării.

Rusia nu va renunța de bunăvoie la acțiunile ostile la adresa Republicii Moldova, fiindcă vrea să-și păstreze statutul de metropolă, iar Moldova să rămână o colonie subdezvoltată și ostilă Occidentului. Dar noi ne opunem și rezistăm în fața acestor amenințări, combătând propaganda, dezinformarea și tentativele de a destabiliza țara dinăuntru”, a menționat Igor Grosu.

Potrivit Președintelui Parlamentului, un factor crucial pentru securitatea Republicii Moldova și securitatea din regiune este ca Ucraina să fie o țară independentă și membră a marii familii europene.

Susținem acest obiectiv și suntem dornici să ne consolidăm cooperarea bilaterală și să sprijinim refacerea Ucrainei. Sunt sigur că împreună vom reconstrui economia Moldovei și a Ucrainei”. Șeful legislativului a subliniat că, doar în ultimul an, exporturile între Republica Moldova și Ucraina au crescut de 8 ori.

Totodată, un alt factor care ajută direct Ucraina este cooperarea trilaterală cu România, care facilitează utilizarea oportunităților regionale în condițiile războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

În discursul său de la Praga, Președintele Parlamentului a condamnat atât războiul inuman, care durează mai bine de 600 de zile, declanșat de Rusia în Ucraina, cât și atacurile sângeroase asupra Israelului și violențele împotriva civililor.

O lume întreagă este zguduită de atacuri ce distrug pacea și ordinea cu care ne-am obișnuit în ultimele decenii. Reuniunea de azi reconfirmă unitatea și solidaritatea noastră împotriva agresiunii și amenințărilor în adresa unei ordini internaționale bazate pe reguli. Doar uniți vom reuși!”, a mai spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat astăzi la cel de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaționale Crimeea. Reuniunea are loc la Praga, fiind organizată de către Ucraina și Republica Cehă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău