Igor Grosu, la Praga: R. Moldova pornește pe calea spre UE cu scopul de a crea oportunități mai bune pentru viitoarele generații

  • 25 Aprilie 2023 18:12
Igor Grosu, la Praga: R. Moldova pornește pe calea spre UE cu scopul de a crea oportunități mai bune pentru viitoarele generații

Republica Moldova pornește pe calea spre UE cu scopul de a crea oportunități mai bune pentru viitoarele generații. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului Igor Grosu în discursul rostit, la Praga, la Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană, care se desfășoară la Praga, Cehia, transmite MOLDPRES.

„Țelul nostru este să obținem recunoașterea progreselor sustenabile și semnificative pe care le face țara în eforturile sale de a se apropia de legislația și practicile Uniunii Europene, aplicând recomandările Comisiei Europene. De asemenea, dorința noastră este ca Comisia să recomande Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Prioritatea noastră imediată este să obținem decizia unanimă de a lansa discuțiile cu privire la negocieri până la sfârșitul lui 2023”,  a declarat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a afirmat că „pe lângă valurile de refugiați, perturbarea comerțului și livrării de energie, consecințele sociale și economice ale războiului, Moldova se confruntă cu tentative hibride și directe de destabilizare a procesului de reformă și punerea în pericol a puterii democratice. „Drept răspuns, R. Moldova și-a menținut securitatea internă și a accelerat reformele cu scopul de a consolida rezistența țării în general”, a spus Igor Grosu. Oficialul a adăugat că „potrivit estimărilor, la momentul actual țara noastră nu este ținta unor amenințări militare iminente”, a conchis Igor Grosu.

Speakerul a precizat că pe parcursul ultimului an, Guvernul a depus mari eforturi pentru a îmbunătăți reziliența energetică. Totodată, potrivit lui, „pentru prima dată, Moldova nu s-a bizuit pe gazul rusesc în sezonul de încălzire și s-a alăturat Platformei Energetice a UE, ceea ce face posibilă achiziționarea comună de gaze împreună cu țările UE”.

Șeful Legislativului, Igor Grosu participă la Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană, care are loc în perioada 24-25 aprilie, la Praga, Cehia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău