Igor Grosu, întrevederi cu premierul și cu ministrul de externe al Lituaniei: „Mizăm în continuare pe sprijinul Lituaniei în parcursul nostru european”

  • 10 Septembrie 2023 09:10
Igor Grosu, întrevederi cu premierul și cu ministrul de externe al Lituaniei: „Mizăm în continuare pe sprijinul Lituaniei în parcursul nostru european”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, se află într-o vizită de lucru în Lituania, în perioada 8-10 septembrie, unde a avut întrevederi cu premierul lituanian Ingrida Šimonyt și cu ministrul de externe, Gabrielius Landsbergis.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, aflat în vizită de lucru la Vilnius, a avut o întrevedere cu prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Šimonytė. Subiectele abordate au fost prioritățile din sesiunea parlamentară de toamnă pentru sfârșit de an și experiența Lituaniei, care este una extrem de importantă, deoarece a avut același parcurs ca Republica Moldova acum câțiva ani, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Șeful Legislativului a declarat că toate autoritățile Moldovei lucrează la recomandările UE și realizează reforme în domenii prioritare, precum justiția, economia și securitatea. În context, Igor Grosu a mulțumit pentru interesul manifestat de partenerii lituanieni de a organiza la Chișinău un Forum al oamenilor de afaceri din cele două țări cu profil de construcții, energie regenerabilă, alimentare cu apă și tratare a apei, turism, agroalimentar.

„Mizăm în continuare pe sprijinul Lituaniei în parcursul nostru european, dar și pe dosare ca aderarea la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA). Chiar ieri, Republica Moldova a primit vestea că a fost semnat Acordul de participare a țării la Programul UE privind Piața Unică. Acest program va încuraja crearea start-up-urilor și dezvoltarea unor întreprinderi mici și mijlocii competitive și sustenabile și va oferi acces la expertiza și bunele practici ale statelor membre UE. Toate aceste eforturi ne vor ajuta să ne integrăm gradual în piața unică a UE și să dezvoltăm economia noastră”, a menționat președintele Parlamentului.

Despre progresele Republicii Moldova în procesul de aderare la UE și cooperarea strânsă cu Lituania a discutat președintele Parlamentului, Igor Grosu, la Vilnius, cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis. În context, șeful Legislativului a mulțumit autorităților lituaniene pentru sprijinul în dezvoltarea capacităților instituționale ale Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, relatează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Igor Grosu, întrevederi cu premierul și cu ministrul de externe al Lituaniei: „Mizăm în continuare pe sprijinul Lituaniei în parcursul nostru european”

Oficialii au discutat și despre cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, care va avea loc la Chișinău în luna octombrie a acestui an. „Este un instrument esențial pentru a ajuta țara noastră în depășirea multiplelor crize din 2022. Ne dorim să ne concentrăm pe domenii ca: întărirea instituțiilor statului, reziliența economică, securitatea energetică și infrastructură, atragerea investițiilor”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu. 

Șeful Legislativului l-a asigurat pe ministrul lituanian al Afacerilor Externe că toate instituțiile din Moldova sunt implicate în procesul de implementare a condițiilor formulate de către Comisia Europeană în contextul acordării țării noastre a statutului de țară candidat pentru aderare la UE și obținerea deciziei privind începerea negocierilor de aderare. Igor Grosu a remarcat că și de această dată Republica Moldova contează pe sprijinul Lituaniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău