Igor Grosu despre amendamentul buclucaș: Am avut senzația că Guvernul a dat aviz pozitiv

  • 14 Decembrie 2021 08:15
Igor Grosu despre amendamentul buclucaș: Am avut senzația că Guvernul a dat aviz pozitiv

Am avut senzația că Guvernul a dat aviz pozitiv. Astfel explică Președintele Parlamentului, unul dintre autorii amendamentului ce vizează dublarea salariilor judecătorilor Curții Constituționale, votul din plenul Legislativului în favoarea acestei inițiative. Grosu spune că greșeala s-a strecurat din cauza unei comunicări defectuoase cu Guvernul, iar dublarea salariilor judecătorilor CCM rămâne pentru anul viitor, notează IPN.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, spune că din cauza grabei cu care au fost examinate proiectele legii bugetului de stat și cel al politicii bugetar-fiscale, a fost trecut cu vederea avizul negativ al Guvernului la amendamentul ce permitea dublarea salariilor judecătorilor Înaltei Curți. Grosu spune că după ce președintele Republicii Moldova a refuzat promulgarea legii politicii bugetar-fiscale, aceasta va fi reexaminată și revotată în Parlament, însă fără amendamentul buclucaș.

„În vâltoarea acestor evenimente, a fost o lipsă de comunicare cu Guvernul, noi am avut senzația că Guvernul a dat aviz pozitiv. Lucrurile s-au precipitat pentru că trebuia să reușim cu tot pachetul la board-ul FMI, până la data de 6 trebuia să fie expediat acest pachet de legi. În consecință, atunci când te grăbești, se întâmplă astfel de lucruri. Curtea nu se mai poate pronunța pe acest subiect, fiindcă legea este întoarsă. Am decis că de data asta acționăm fără grabă. Revotăm legea așa cum este, ulterior vom reveni în procedură legislativă, după discuții cu Executivul ca să vedem cu ce majorări putem veni pentru angajații Curții și pentru membrii Curții Constituționale”, a spus  Igor Grosu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PROTV Chișinău.

Igor Grosu insistă că judecătorii Curții Constituționale merită o dublare a salariului, pentru a deveni total incoruptibili și pentru a asigura buna funcționalitate a Înaltei Curți. Președintele Parlamentului spune că inițiativa privind majorarea salariilor judecătorilor CCM se va regăsi pe masa deputaților anul viitor.

„Dacă vrem ca ei să țină rândurile, să nu cedeze ispitelor, pentru câteva instituții importante trebuie să ne gândim și să găsim resurse. Pentru unele persoane din acest stat, și nu mă refer la mine, la președinte sau la premier, noi vom munci și așa pentru că avem un angajament necondiționat, dar pentru anumite funcții în stat trebuie să ne asigurăm că dincolo de legislație bună, oamenii aceștia să nu fie atinși de nicio tentație și de niciun vânt rece. Acum se va majora, dar mai puțin. Vom reveni anul viitor, atunci când vom ajunge la rectificarea bugetului și o vom lua la pas lent”, a mai spus președintele Parlamentului.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a restituit Parlamentului Legea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2022, din cauza amendamentului privind majorarea sporului specific de la 40% la 100% pentru judecătorii Curții Constituționale. Amendamentul, care nu are avizul pozitiv al Guvernului, ar fi majorat salariile magistraților Înaltei Curți de la 44 de mii de lei la 82 de mii de lei pe lună.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău