Igor Grosu: Cineva din fruntea PSRM a intervenit să rezolve problema diplomatului rus, care a nu a declarat banii la ieșirea din R. Moldova

  • 05 Februarie 2021 09:02
Igor Grosu: Cineva din fruntea PSRM a intervenit să rezolve problema diplomatului rus, care a nu a declarat banii la ieșirea din R. Moldova

O persoană din conducerea Partidului Socialiștilor a încercat să rezolve problema diplomatului rus care a vrut să iasă din R. Moldova, prin Aeroportul Internațional Chișinău, cu 62 de mii de dolari, fără să-i declare la Serviciul Vamal. Dezvăluirea a fost făcută ieri seara de către președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, în platoul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Potrivit sursei citate, Igor Grosu a subliniat că el este membru al Comisiei parlamentare pentru securitate, apărare și ordine public și cunoaște despre respectivul incident „mai mult decât s-a vehiculat în presă”.

„Vama și Poliția de Frontieră și-au făcut treaba - au aplicat legea. Dar au fost niște încercări, n-am să-i dau nume, cineva din anturajul socialiștilor a încercat să intervină și să rezolve problema. (...) Este vorba de cineva din fruntea partidului. A încercat să rezolve problema, dar partea bună este că cei din instituțiile statului le-a spus - noi ne facem meseria, ceea ce este foarte bine”, a menționat deputatul.

De asemenea, Grosu a sublinat că „indiferent ce statut ai avea, trebuie să respecți niște reguli ale țării gazde”.

„Legislația spune foarte clar că dacă este o sumă mai mare... și vrei să o scoți din țară, prezinți niște acte care dovedesc sursa de venit. Bănuiesc că este vorba de un cuplu, nu este nimic ieșit din comun”, a mai spus deputatul.

Liderul PAS a afirmat că anterior diplomatul cu pricina a vizitat sediul partidului său împreună cu ambasadorul rus la Chișinău.

Amintim că un diplomat rus din cadrul Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova a fost oprit duminică, 31 ianuarie, pe Aeroportul Internațional Chișinău, deoarece a încercat plecede din R. Moldova cu 62 de mii de dolari, fără să-i declare autorităților vamale.

Ulterior, presa a dezvăluit că este vorba de diplomatul Ambramov Kirill, absolvent al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (MGIMO). El deține funcția de atașat în cadrul misiunii diplomatice ruse la Chișinău.

În Republica Moldova, s-a remarcat ca un diplomat activ și ținea discursuri patriotice la mese rotunde și ceremonii organizate de Centrul rus de cultură și știință de la Chișinău.

Diplomatul avea legături strânse cu Fondul "Ruskii Mir" în Republica Moldova, iar la unele întruniri participa alături de oficiali basarabeni care împărtășesc convingerile diplomatului rus, în special oameni afiliați Partidului Socialiștilor.

În 2019, la o conferință despre cel de-al Doilea Război Mondial, Abramov Kiril a fost alături de  ministrul interimar al Apărării, Victor Gaiciuc.

Potrivit legii, persoanele fizice au dreptul de a scoate din Republica Moldova numerar sau cecuri de călătorie ce nu depășeșc valoarea 10 mii de euro de persoană, fără a prezenta la vamă documente confirmative. Sumele mai mari, necesită un document care să precizeze proveniența banilor. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău