Igor Grosu a discutat cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić: „Avem o agendă parlamentară ambițioasă”

  • 31 Martie 2023 15:10
Igor Grosu a discutat cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić: „Avem o agendă parlamentară ambițioasă”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a discutat cu Marija Pejčinović Buric, Secretarul General al Consiliului Europei, care se află într-o vizită în Republica Moldova. În cadrul discuțiilor, o atenție deosebită a fost acordată proiectelor sprijinite de Consiliul Europei în țara noastră, cum ar fi reforma justiției, lupta cu corupția, spălarea banilor, alinierea legislației la standardele europene, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Șeful legislativului a menționat, în context, că ședința de ieri a Parlamentului a fost dedicată justiției. Parlamentul a numit în funcție membri noi non-judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul persoanelor care au trecut evaluarea de integritate, astfel instituția devenind funcțională. Alte legi importante votate ieri sunt reforma Curții Supreme de Justiție și evaluarea externă a candidaților la funcțiile de judecători ai CSJ. „Chiar dacă încă se simte o rezistență din partea celor din sistem, sunt încrezut că judecătorii onești vor prinde la curaj și vor debloca procesele din domeniul justiției”, a spus Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a adresat mulțumiri pentru recomandările parvenite din partea Comisiei de la Veneția. Igor Grosu a remarcat faptul că Republica Moldova a făcut progrese și la capitolul privind combaterea spălării banilor, în care Consiliul Europei a sprijinit țara noastră timp de mai mulți ani, ieri Parlamentul adoptând proiectul de lege care se referă la monedele virtuale.

Discuțiile s-au referit și la eforturile autorităților de a întări capacitățile mai multor instituții precum Comisia Electorală Centrală, Consiliul Audiovizualului și Procuratură. „Avem o agendă parlamentară ambițioasă, dar am fost asigurați că vom fi susținuți cu expertiza necesară pentru a avansa în reformarea și modernizarea Republicii Moldova”, a menționat Președintele Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău