Igor Dodon vrea o nouă Strategie a Securității Naționale până la sfârșitul lui 2018

  • 18 August 2017 07:12
Igor Dodon vrea o nouă Strategie a Securității Naționale până la sfârșitul lui 2018

Elaborarea unei noi Strategii a securității naționale a Republicii Moldova a fost subiectul discutat în cadrul ședinței de lucru convocată de președintele Igor Dodon cu reprezentanții serviciului Consiliului Suprem de Securitate și a altor funcționari din cadrul Președinției. Potrivit unei postări pe Facebook, Igor Dodon își propune ca Strategia să fie elaborată, definitivată și transmisă Parlamentului spre adoptare, până la sfârșitul anului 2018.

La ședința de lucru au participat consilierul președintelui în domeniul reintegrării, Vasile Șova, secretarul general al Aparatului Președintelui R. Moldova, Ruslan Flocea, consilierul președintelui în relații juridice, Maxim Lebedinschi, aceștia fiind și membri ai Consiliului Suprem de Securitate. De asemenea, la ședință a participat și Artur Gumeniuc, consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon a semnat un decret privind retragerea Proiectului strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia, elaborate în perioada mandatului fostului Președinte Nicolae Timofti, decizie criticată la Chișinău de deputați și experți. Tot atunci Igor Dodon a dispus crearea Comisiei, în componență nouă, pentru elaborarea Strategiei securității naționale a Republicii Moldova. Potrivit lui Igor Dodon strategia “nu mai corespunde schimbărilor substanțiale care au avut loc în mediul național, regional și internațional de securitate”.

Proiectul actualei Strategii a securității naționale a fost elaborat de un grup de funcționari, experți și reprezentanți ai mediului academic. Potrivit documentului, Republica Moldova se confruntă cu riscuri și amenințări la adresa securității sale atât de ordin extern, cât și intern. Printre amenințările externe majore se numără instabilitatea regională, conflictul din estul Ucrainei și riscul de extindere în Republica Moldova, implicarea cetățenilor străini în probleme de politică internă și susținerea regimului separatist de la Tiraspol. Principala amenințare de ordin intern este corupția în organele de stat, potrivit documentului, precum și instabilitatea din sectorul bancar.  Strategia a fost avizată de Guvern în vara anului 2016. Ulterior, el a fost trimis în Parlament, dar nu a fost examinată până în prezent.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Președinției, Ion Ceban, Consiliul Suprem de Securitate ar urma să se întrunească pe 29 august, pentru a discuta situația de la Ministerul Apărării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău