Igor Dodon: Scrisoarea eurodeputatilor, o implicare în politica internă a statului

  • 28 Iunie 2017 09:03
Igor Dodon: Scrisoarea eurodeputatilor, o implicare în politica internă a statului

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon consideră că scrisoarea trimisă conducerii de la Chișinău de mai mulți eurodeputați, prin care cer ca să se renunțe la intenția de a schimba sistemul electoral, este o încercare de a se implica în politica internă a statului. Declarația a fost făcută marți, 27 iunie, 27 iunie, în cadrul unui Clubului internațional de presă ”Rezonanța socială”, organizat la Reședința de la Holercani, transmite IPN.

Igor Dodon a criticat atitudinea Chișinăului din ultimii ani de a asculta tot ce spun partenerii de dezvoltare. „25 de deputați europarlamentari au semnat. Ei și? De ce nu au semnat atunci când s-a introdus votul mixt în Georgia, de ce nu spun de Ungaria unde din 1991 este votul mixt, 50 la 50? Asta e încercare de a se implica în politica internă a Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon.

Președintele Republicii Moldova spune că deputații fracțiunii parlamentare a socialiștilor vor susține în lectura a II-a modificarea sistemului electoral, dacă se vor regăsi în document patru lucruri de bază: pragul electoral de 6 %, un singur tur de scrutin, mandate pentru reprezentanții regiunii transnistrene și diasporă. „Dacă nu se votează în Parlament aceste lucruri, va rămâne sistemul actual. Și noi la următoarele alegeri vom învinge cu actualul sistem și o să propunem modificarea sistemul electoral. Noi poziția nu o să o schimbăm”, a spus președintele Igor Dodon.

Șeful statului a mai declarat că nu este corectă poziția partenerilor europeni care avertizează cu stoparea finanțării, dacă nu se renunță la sistemul de vot mixt. Potrivit lui Igor Dodon, suportul pe care îl primește Republica Moldova din partea Uniunii Europene este oferit pe criterii politice. „Cu regret, în ultimii șapte-opt ani, ei mai mult au susținut geopolitic guvernele de la Chișinău care se declarau pro-europene, dar nu au susținut reformele. Unde s-au dus sutele de milioane de euro ale Comisiei Europene, ce se face în justiție, ce se întâmplă în mass-media, cu Procuratura Generală, unde este reforma? Acești bani nu se duc în proiecte concrete de infrastructură, acești bani se duc pentru susținerea Guvernului”, a precizat Igor Dodon.

În opinia șefului statului dacă Uniunea Europeană este cu adevărat partener și vrea să ajute Republica Moldova, nu trebuie să pună condiții de politică internă. „Aceste 100 de milioane de euro au fost condiționate cu reforme. De ce implică acuma sistemul mixt? Pentru că nu le este convenabil că ar putea să câștige alții alegerile. Comisia Europeană se implică în politica internă a Republicii Moldova. Altfel cum? Cu ce ocazii se pune condiții politice?”, a spus șeful statului.

Într-o scrisoare trimisă pe numele președintelui Igor Dodon, premierului Pavel Filip, și președintelui Parlamentului, Andrian Candu, 25 de deputați ai Parlamentului European își exprimă îngrijorarea în legătură cu ultimele evenimente din Republica Moldova. Scrisoarea face referire la raportul Comisiei de la Veneția, în care se spune că schimbarea sistemului electoral proporțional cu unul mixt ridică semne de întrebare, cum ar fi riscul ca alegerea deputaților să fie influențată de persoane terțe care au propriile lor interese. „Vrem să vă reamintim că Republica Moldova are nevoie de măsuri imediate pentru a asigura finanțarea transparentă și legală a partidelor politice și a campaniilor electorale, pentru a opri capturarea puterii de către grupuri corupte”, se spune în scrisoarea celor 25 de deputați europeni adresată conducerii de la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău