Igor Dodon: Pensia ar putea să fie indexată de două ori pe an

  • 01 August 2019 09:14
Igor Dodon: Pensia ar putea să fie indexată de două ori pe an

Pensia ar putea să fie indexată de două ori pe an – pe 1 aprilie și pe 1 octombrie. Un asemenea proiect a fost elaborat de consilierii șefului statului Ion Chicu și Viorica Dumbrăveanu. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Președintele spune că o altă inițiativă legislativă care este în curs de elaborare prevede acordarea plății pensiei de vârstă timp de cinci ani soțului/soției sau urmașilor, dacă persoana a decedat înainte să atingă vârsta de pensionare. O altă investiție socială se referă la acordarea ajutorului financiar pe parcursul sezonului de încălzire persoanelor socialmente vulnerabile.

Președintele a declarat că procedura de numire a unui nou procuror general durează minim 60 de zile și ar putea fi lansată în a doua jumătate a lunii august, după ce vor fi adoptate modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Potrivit lui Igor Dodon, procurorul interimar Dumitru Robu, numit recent de Parlament, trebuie să se ocupe de trei direcții: furtul miliardului, uzurparea puterii și schemele de corupție și contrabandă. „Noi ne-am înțeles preliminar cu premierul și colegii că următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate va avea loc la mijlocul lunii august și acolo trebuie să discutăm cu procurorul general ca să existe rezultate concrete”, a menționat Igor Dodon.

„Până la mijlocul lunii august Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție trebuie să-și intensifice activitatea”, a continuat șeful statului.

Igor Dodon a mai menționat că Declarația cu privire la statul captiv, adoptată de noul Parlament, nu dezleagă mâinile guvernării pentru orice fel de scțiuni, așa cum se spune în societate. „Aceasta este o declarație politică, ea nu este mai presus de Constituție și legi. Nu putem da Constituția într-o parte, legislația într-o parte, pentru că nu așa se face într-un stat de drept. Au existat precedente când cei care au fost înlăturați cu abatere de la normă, au fost restabiliți”, a declarat Igor Dodon.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău