Igor Dodon la Moscova: R.Moldova își va menține neutralitatea și nu va adera la NATO

  • 10 Mai 2017 15:43
Igor Dodon la Moscova: R.Moldova își va menține neutralitatea și nu va adera la NATO

Republica Moldova intenționează să-și mențină neutralitatea și se opune în mod categoric aderării sale la NATO, a declarat președintele moldovean Igor Dodon în timpul întrevederii avute miercuri la Moscova cu președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, informează agenția de presă TASS.

'Există trei-patru lucruri care nu pot constitui subiecte de negocieri: statalitatea noastră, adică menținerea Republicii Moldova și nu unirea ei cu alte țări; neutralitatea noastră, respingem în mod categoric aderarea la NATO; al treilea moment principial este ortodoxia noastră, adică nu avem nevoie de valorile europene pe care unii încearcă în orice chip să ni le impună, iar al patrulea este parteneriatul strategic cu prietenii noștri din Rusia', a subliniat Dodon, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, majoritatea populației Republicii Moldova ar susține aceste principii, chiar dacă societatea rămâne dezbinată asupra multor probleme de politică externă. 'În prezent încercăm să formăm o nouă poziție: nu pro-europeană, nu pro-americană, ci pro-moldovenească', a adăugat Dodon.

În cadrul aceleiași întrevederi, președintele Republicii Moldova a declarat că speră la noi convorbiri în viitorul apropiat cu liderul separatist transnistrean Vadim Krasnoselski, pentru a discuta despre reglementarea problemei transnistrene. 'Am o atitudine foarte constructivă față de conducerea regiunii (transnistrene), am avut deja două întrevederi cu liderii ei și sper că în viitorul apropiat vor avea loc și altele', a spus el.

Președintele moldovean Igor Dodon a participat marți, alături de omologul său rus Vladimir Putin, la parada militară din Piața Roșie din Moscova, organizată cu ocazia împlinirii a 72 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Aceasta este a treia vizită a lui Dodon la Moscova de la învestirea sa în funcție, în decembrie anul trecut. În vizita pe care o întreprinde la Moscova, Igor Dodon este însoțit de familia sa și de fostul său consilier pentru relații externe Andrei Neguță, devenit recent ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă.

Igor Dodon se opune deschiderii unui Birou de legătură a NATO la Chișinău, deși oficiali ai Alianței au explicat clar că acesta va reprezenta o structură diplomatică, civilă, unde marea majoritate a angajaților vor fi cetățeni moldoveni. În vizita efectuată în februarie la Bruxelles, președintele moldovean a catalogat drept o "provocare" preconizata inaugurare a acestui birou în iunie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău