Igor Dodon insistă pe o reformă constituțională și vorbește despre acte legislative care au fost „interpretate în mod contradictoriu în favoarea intereselor politice”

  • 30 Mai 2020 10:26
Igor Dodon insistă pe o reformă constituțională și vorbește despre acte legislative care au fost „interpretate în mod contradictoriu în favoarea intereselor politice”

Președintele Igor Dodon insistă pe o reformă constituțională, despre care a discutat în cadrul unei întrevederi cu foști președinți ai Curții Constituționale și alți juriști.

Potrivit lui, se poate avansa pe două direcții în reformarea Curții Constituționale, iar una ar fi ”modificarea actelor legislative cu privire la jurisdicția constituțională, care au fost interpretate în mod contradictoriu în favoarea intereselor politice”.

O altă cale ar fi operarea unor modificări în Constituția Republicii Moldova, ceea ce ar presupune ”o abordare sistemică, de aceea prevede o perioadă mai lungă de implementare și este mai de încredere. Totodată, necesită un volum de lucru mult mai mare și mai dificil și poate fi realizat prin voința Parlamentului, cu susținerea majorității constituționale sau printr-un referendum constituțional”, se arată în mesajul lui Igor Dodon, publicat pe pagina de Facebook. Anterior, Igor Dodon a menționat că mai multe hotărâri ale Curții Constituționale ar trebui revizuite, deoarece nu ar fi legale și ar fi fost luate sub influențe politice.

”În opinia noastră, circa 14 hotărâri ale Curții Constituționale, emise în ultimii ani, depășesc cadrul Legii Supreme. Curtea Constituțională, prin deciziile sale, deseori și-a permis ilegal să modifice textul Constituției - situație nemaiîntâlnită în practica internațională. Precedentul suspendării temporare a Președintelui de către Curtea Constituțională, contrar prevederilor constituționale, hotărîrile ilegale ale Curții în interesul uzurpatorilor puterii de stat din iunie 2019 au dezonorat țara în fața comunității internaționale și au fost ulterior aspru condamnate de Comisia de la Veneția. Merită însă să conștientizăm, că deși condamnate de savanți, practicieni, de Comisia de la Veneția, aceste hotărâri ilegale mai sunt în vigoare”, scria Igor Dodon la 25 mai, pe pagina sa de Facebook.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău