TV8: Aproape fiecare al treilea deputat din Parlamentul Republicii Moldova s-a ales cu o mașină nouă în ultimul an (Revista presei)
-
26 Aprilie 2021 09:47
Revista presei din 26 aprilie 2021.
După verdictul Curții Constituționale care a dat undă verde dizolvării Parlamentului și în așteptarea unei noi decizii a magistraților privind constituționalitatea instituirii stării de urgență, oponenții Maiei Sandu dau dovadă de o reacție isterică, crede analistul politic Victor Ciobanu, citat de Europa Liberă. El consideră că atacurile socialiștilor în adresa Înaltei Curți și declarația despre pretinsa uzurpare a puterii de autoritatea constituțională le fac mai degrabă un deserviciu, mai cu seamă că scrutinul anticipat este iminent: „Este un non-sens, pentru că aceeași Curte, în câteva rânduri a penalizat-o pe doamna Maia Sandu atunci când nu i-a permis să autodizolve parlamentul, a declarat neconstituțională a doua numire a prim-ministrului și tot așa. Deci, atunci, socialiștilor le convenea această Curte”. (…) Iar analistul politic Veaceslav Berbeca crede că socialiștii anticipează o decizie a magistraților favorabilă Maiei Sandu și acționează sfidând normele constituționale a căror apărători se declară: „Bănuiesc că graba asta cu care ei acum încearcă să adopte tot felul de legi populiste se explică și prin faptul că iau în calcul o posibilă anulare sau declarare ca neconstituțional a legii privind instituirea situației excepționale. Uitându-ne la Partidul Socialiștilor acum, am impresia că este un vas care este pe un ocean, dar fără comandă. Sunt foarte multe decizii luate în pripă, sunt multe declarații care nu sunt foarte bine calculate, am impresia că sunt într-un delir, adică sunt rupți de realitate.”
Iar Moldova.org face o retrospectivă a evenimentelor de săptămâna trecută, sub titlul: ”Paza! Anulare!”, amintind că vineri, 23 aprilie, socialiștii și partenerii lor de la Partidul Șor au votat pentru anularea unei hotărâri anterioare de numire a Domnicăi Manole la funcția de judecătoare a Curții Constituționale. „Dar asta doar pe jumătate, pentru că, deși în hotărârea de numire în funcție a Domnicăi Manole a fost numit și judecătorul Vladimir Țurcan, numai numirea președintei CC este contestată. Actul juridic este considerat de mai mulți experți „nul ab initio”, un sinonim mai pretențios a termenului „mort din fașă”. Tot „nul ab initio” este și hotărâre cu privire la numirea în funcția de judecător a lui Boris Lupașcu”, notează sursa citată.
„Cine și de ce îl ține pe Dodon la libertate”, se întreabă Alecu Reniță într-un editorial publicat în Ziarul Național. „Avem o sumedenie de probe că în perioada mandatului de președinte și de „șef pe pandemie”, comportamentul lui Igor Dodon a fost unul batjocoritor, odios și profund criminal. Se cerea ca, în ziua de 25 decembrie 2020, când trădătorul și-a pierdut imunitatea, să fie arestat și dat pe mâna justiției atât pentru „kuliok” și mulțimea de acte de corupție, cât, mai ales, pentru dezorganizarea sistemului medical și moartea a mii de pacienți cu zile. Invocarea unor aberații și înșelătorii publice că episodul „kuliok”, chipurile, filmat fără aprobare, nu poate servi ca probă juridică, e o insultă la adresa întregii societăți și demonstrează, o dată în plus, că justiția din R. Moldova e parte organică din rețeaua criminală, care a capturat instituțiile statului”. Autorul se adresează la Procuratură, Consiliul Suprem de Securitate și SIS cu întrebarea: Cine îl protejează pe Igor Dodon?
Aproape fiecare al treilea deputat din Parlamentul Republicii Moldova s-a ales cu o mașină nouă în ultimul an, relatează site-ul TV8, cu referire la declarațiile de avere completate de aleșii poporului. „Unele automobile ajung să coste chiar și două milioane de lei. De pildă, Porsche Cayenne-ul pe care deputatul Pro Moldova, Vladimir Cebotari, l-a înregistrat pe numele soției. Alții însă declară mașini noi, cumpărate în leasing sau moștenite de la părinți. (…) La aproape două milioane de lei se ridică și una dintre cele două mașini noi cu care se laudă fostul democrat, în prezent deputat independent, Vladimir Andronachi. Este vorba despre un BMW, fabricat și dobândit anul trecut. Celălalt autoturism, un Mercedes Benz GLE, cu care Andronache și-a completat averea tot anul trecut valorează peste 1,3 milioane de lei. Alesul poporului ne-a spus că schimbă mașinile în fiecare an”, scrie TV8. „Iar deputatul Sergiu Sîrbu, care face parte din grupul Pentru Moldova, afiliat fracțiunii ȘOR, indică în proaspăta declarație de avere două mașini dobândite chiar în acest an – un BMW X5, fabricat în 2014 și estimat la circa 880 de mii de lei și un Renault Megane din 2010 care valorează aproximativ 140 de mii de lei. Un automobil nou a apărut și în declarația lui Andrian Candu, liderul Pro Moldova. Este vorba de o mașină de marca Skoda Kodiak, fabricată în 2017 și achiziționată anul acesta cu circa 700 de mii de lei. Și în cazul său, autoturismul este trecut în dreptul numelui soției sale”.