Igor Dodon: Există riscul ca Guvernul Sandu să cadă

  • 07 Noiembrie 2019 08:50
Igor Dodon: Există riscul ca Guvernul Sandu să cadă

Președintele Igor Dodon declară că există riscul ca Guvernul condus de Maia Sandu să cadă și există riscul ca să avem alegeri parlamentare anticipate. Potrivit lui, în 72 de ore se va cunoaște dacă Guvernul Maia Sandu își va continua sau nu activitatea, după ce subiectul privind asumarea răspunderii de către executiv a modificării Legii procuraturii va fi discutat în Parlament. Totodată, șeful statului o îndeamnă pe Maia Sandu să retragă acest proiect din legislativ pentru că există riscuri mari că nu va fi susținută și va trebui să cadă Guvernul. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la postul Jurnal TV, transmite IPN.

„Eu consider că cea mai bună soluție în această situație este ca Guvernul să-și retragă această asumare de responsabilitate și să se așeze la masa de discuții împreună cu partenerii de coaliție. Pentru că această asumare de responsabilitate este total nelegală, nu are suport constituțional și orice om, orice deputat nu va putea susține această inițiativă. Aceasta este opinia mea”, a declarat Igor Dodon.

În opinia lui, prim-ministra Maia Sandu ar trebui s-o retragă din fruntea Ministerului Justiției pe Olesea Stamate, cea care a fost responsabilă de constituirea comisiei de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general, care a și anulat ieri rezultatele concursului de preselecție. Totodată, șeful statului menționează că Maia Sandu ar trebui să propună o altă candidatură la funcția de ministru al justiției și să fie anunțat un nou concurs pentru funcția de procuror general. Sau trebuie modificată Constituția în așa fel ca să devină posibilă asumarea răspunderii politice pentru această funcție.

Igor Dodon menționează că miercuri seara a avut o întrevedere cu prim-ministra Maia Sandu și cu președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, cu care a discutat despre situația creată, însă a refuzată să ofere detalii despre întâlnire. Totodată, astăzi urmează să se întâlnească cu ambasadorii acreditați în Republica Moldova și va pune în discuție același subiect.

Președintele Igor Dodon este de părere că cei care organizează aceste concursuri procedează exact așa cum proceda liderul democraților Vladimir Plahotniuc. „Sunt anulate rezultatele concursurilor pentru funcții publice, sunt modificate regulile jocului în timpul jocului. Ceea ce faceți acum, faceți exact ca Plahotniuc. Vreți să vă puneți persoanele convenabile. Cu ce scop?”, se întreabă șeful statului. Acesta a menționat că nu-l cunoaște pe membrul comisiei de preselecție înaintat de președintele Parlamentului, despre care ministra Olesea Stamate ar fi spus că nu a punctat corect candidații la funcția de procuror.

Ieri, 6 noiembrie, ministra justiției, Olesea Stamate, a declarat că va emite un ordin prin care va anula rezultatul concursului pentru funcția de procuror general motivând că membrii comisiei de preselecție au primit informații suplimentare referitoare la unii candidați. În plus, ministra a anunțat că unul din membrii comisiei a apreciat în mod vădit disproporționat pe unii candidați, în raport cu aprecierea oferită de ceilalți membri ai comisiei.

În aceeași zi, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, potrivit căreia primul ministru, nu Comisia de preselecție, va fi responsabil de înaintarea a două candidaturi la funcția de procuror general, dintre care Consiliul Superior al Procurorilor urmează să selecteze persoana propusă pentru numire de către șeful statului. Legislația prevede că, dacă asumarea de răspundere nu este acceptată de Parlament timp de 72 de ore, intervine demisia Guvernului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău