Igor Dodon este gata să se „JERTFEASCĂ” pentru a apăra interesele Rusiei în R.Moldova (Revista presei)

  • 12 Septembrie 2017 10:36
Igor Dodon este gata să se „JERTFEASCĂ” pentru a apăra interesele Rusiei în R.Moldova (Revista presei)

Revista presei din 12 septembrie

Igor Dodon este gata să se „JERTFEASCĂ” pentru a apăra interesele Rusiei în R.Moldova, titrează Ziarul Național. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat luni, într-un interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, că nu va semna nicio lege antirusească chiar dacă aceasta va duce la organizarea unui referendum privind suspendarea sa din funcție, întrucât crede că majoritatea populației va fi de partea sa. Parlamentul de la Chișinău urmează să organizeze ședințe în plen la sfârșitul lunii septembrie și va trebui să reexamineze legile respinse de președinte. Printre acestea figurează și inițiativa privind interzicerea difuzării programelor informative ale posturilor TV rusești în Republica Moldova. 

Comentatorul politic Iulian Chifu analizează congresul PAS care a avut loc dumincă. Autorul scrie că pentru un partid profund vertical, cu înalte valori morale și rectilinitate absolută, precum o profesează liderul său, i s-a părut puțin forțată și neadecvată opțiunea de a avea o singură moțiune, fără concurență, și o singură candidatură la funcția de președinte. Și discursul președintelui, și programul prezentat mi s-a părut marcat de lipsa unor acțiuni, idei și proiecte comune ale opoziției unite, fiind mai degrabă amprentat de individualism și excepționalism, chiar exclusivism în narațiunea politică. Lipsa unor invitați care ar arăta un sprijin larg pentru PAS din societate civilă, din rîndul altor partide (PLDM a invitat la penultimul Congresul VI toate partidele din arcul guvernamental, dar și oponenții – PCRM!) e deconcertantă, conchide Iulian Chifu. 

Petru Bogatu atrage atenția astăzi în editorialul său de pe deschide.md la pericolul geopolitic al închiderii școlilor românești în Ucraina. Este limpede că noua lege ucraineană a educației este  îndreptată preponderent împotriva școlilor ruse. Dacă acestea nu ar împânzi  toată țara, de la Lvov până la Harkov, instruirea în limba poloneză, română sau maghiară ar fi, probabil,  lăsată în pace. Cum însă legea nu poate fi selectivă, sub tăvălugul ei, alături de  minoritatea rusofonă, s-au pomenit și celelalte comunități naționale. Ucraina , în condițiile  invaziei ruse, nu-și poate permite luxul să se certe cu vecinii din Vest. România, Ungaria, Polonia,  în actualele împrejurări, sunt aliații ei naturali. Iată de ce Kievul are chiar mai multe motive decât alte state să supraliciteze în relațiile cu minoritățile sale naționale. Nu spune nimeni să nu promoveze Ucraina limba și cultura națională, să nu-și consolideze cu fermitate și consecvență statul unitar. Dar nu cu prețul strâmtorării comunităților etnice. 

Ziarul de Gardă scrie că numărul victimelor „afaceriștilor”, care vindeau la prețuri foarte mari aparate medicale, crește. Săptămâna trecută, Maria Zorilă din orașul Chișinău a venit la redacție ca să se plângă că a fost înșelată de un grup de escroci. Ulterior aceasta s-a adresat la Agenția pentru Protecția Consumatorilor unde a aflat că sunt alte victime ale acestor „afaceriști”. ZdG a scris despre acest grup, care vindeau aparate medicale bătrânilor. Zile în șir oamenii erau sunați la telefonul de la domiciliu, fiind invitați la un „centru”, unde urma să li se demonstreze „aparate pentru sănătate”. De obicei, erau invitați la diferite hoteluri din Chișinău. „Afaceriștii” nu uitau să accentueze că totul este gratis și, ulterior, reveneau cu un apel înainte de eveniment. Toți invitații erau aleși pe același principiu – să fie pensionari. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău