Igor Dodon despre comasarea proiectelor: Am obținut o victorie importantă

  • 06 Mai 2017 10:57
Igor Dodon despre comasarea proiectelor: Am obținut o victorie importantă

„În ajunul Zilei Victoriei am obținut o victorie importantă: sistemul uninominal, pe care Partidul Democrat l-a promovat cu atâta insistență în ultimele câteva luni, a căzut”. Astfel a comentat președintele Igor Dodon decizia Parlamentului de a comasa proiectul democraților cu privire la votul uninominal cu proiectul socialiștilor cu privire la votul mixt, avându-l ca bază pe ultimul, transmite IPN.

Șeful statului a declarat, într-un briefing de presă vineri seara, că deputații din Partidul Democrat și aliații lor din coaliția majoritară au votat proiectul votului uninominal, cu 52 de voturi. Însă, la insistența socialiștilor, a fost supus votului și proiectul votului mixt și acest proiect a întrunit o susținere mult mai largă din partea deputaților – 74 de voturi. Potrivit lui, acest fapt dovedește că mulți deputați au înțeles importanța compromisului în procesele politice de însemnătate națională .

Igor Dodon a menționat că, potrivit tuturor procedurilor legale, Parlamentul va examina pentru a doua lectură nu votul uninominal, ci conceptul votului mixt. Tot conceptul votului mixt va fi prezentat Comisiei de la Veneția. Președintele susține că decizia Comisiei va pune punctul pe i.

„Atunci va fi clar: fie trece votul mixt, fie nu se va produce deloc reforma electorală. În ambele cazuri, avem de câștigat. Fiindcă în ambele cazuri înseamnă că nu a trecut votul uninominal. Sistemul uninominal, promovat insistent de Partidul Democrat, are acum șanse minime de a trece mai departe. La modul practic, noi astăzi am reușit să-l deturnăm definitiv”, a spus Igor Dodon.

Vineri, 5 mai, Parlamentul a votat în primă lectură proiectul Partidului Democrat de modificare a Codului Electoral prin schimbarea sistemului de vot proporțional în unul majoritar, cu alegerea deputaților în circumscripții uninominale. În aceeași ședință, deputații au votat și proiectul cu privire la votul mixt, propus de socialiști la inițiativa șefului statului. Iar ulterior au decis comasarea celor două inițiative, ca bază fiind proiectul socialiștilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău