Igor Dodon convoacă o comisie „excepțională” pe tema sistării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina

  • 03 Martie 2018 14:22
Igor Dodon convoacă o comisie „excepțională” pe tema sistării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina

Igor Dodon intenționează să convoace o comisie pentru situații excepționale, care să pregătească o anunțată sistare a tranzitului de gaze prin Ucraina, scrie NewsMaker.md, cu referire la un mesaj pe Facebook al președintelui Republicii Moldova.

Potrivit lui Igor Dodon, dacă tranzitul de gaze prin Ucraina va fi oprit, acest lucru va crea o situație critică în sectorul energetic al Republicii Moldova.

El amintește că în 2009 Republica Moldova s-a confruntat cu o situație similară și că atunci s-a trecut la încălzirea pe bază de motorină a Municipiului Chișinău și a altor orașe, precum și faptul că s-a ajuns la o înțelegere cu partea ucraineană să fie menținută o presiune minimă în rețelele de gaze din Republica Moldova.

NewsMaker amintește că șeful Gazprom, Alexei Miller, a declarat la 2 martie că holdingul rusesc este nevoit să înceapă imediat procedura de rezilierea a contractelor cu Naftogaz din Ucraina, care erau valabile până în 2019. Totodată, potrivit presei de la Moscova, Gazprom nu va sista imediat livrările și tranzitul de gaze prin Ucraina.

Compania Ukrtransgaz a avertizat deja autoritățile UE că acțiunile iresponsabile ale Gazprom creează "un risc semnificativ pentru asigurarea transportului neîntrerupt al gazelor către consumatorii europeni".

Furnizorul de gaze din Republica Moldova, Moldovagaz, nu a primit deocamdată notificări de la Gazprom, referitoare la suspendarea livrărilor de gaze naturale în Moldova, iar sistemul de alimentare cu gaze funcționează în mod normal, mai subliniază Nesmaker.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău