Igor Dodon a reușit să dinamiteze relația cu UE prin declarațiile făcute (Revista presei)

  • 18 Ianuarie 2017 09:21
Igor Dodon a reușit să dinamiteze relația cu UE prin declarațiile făcute (Revista presei) www.facebook.com/dodon.igor

Revista presei din 18 ianuarie 2017

Dodon pregătește deja FOAIA DE PARCURS pentru integrarea în Uniunea Euroasiatică, titrează Ziarul Național. Publicația scrie că Igor Dodon, care i-a promis ieri lui Vladimir Putin că va denunța acordul de Asociere cu UE, s-a întâlnit cu reprezentanții Uniunii Euroasiatice, în frunte cu președintele Tigran Sarkisean. Cei doi oficiali au discutat despre relațiile bilaterale dintre R. Moldova și Comisia Economică a Uniunii Euroasiatice. În cadrul discuțiilor Dodon a spus că semnarea Acordului de Asociere cu UE, în forma sa actuală, a fost o decizie păguboasă pentru Republica Moldova. În cadrul întrevederii cei doi au convenit că în primăvară să fie semnat un Memorandum de colaborare între R. Moldova și Uniunea Euroasiatică. 

Adevărul scrie că prima vizită diplomatică pe care Igor Dodon a efectuat-o, la Kremlin, în calitate de șef al statului moldav, a fost un fiasco care pe termen mediu va fi greu de gestionat de către echipa sa de imagine. Prin prisma declarațiilor făcute la întâlnirea cu Vladimir Putin, președintele moldav s-a dovedit a fi un ”personaj umil și nepregătit”, care dinamitează viitorul Republicii Moldova, atât în relația cu Rusia cât și cu UE. Adevărul subliniază că în cadrul discuțiilor oficiale pe care le-a purtat cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, Igor Dodon nu a reușit să obțină nici un avantaj economic pentru Republica Moldova, ci chiar să dinamiteze relația cu UE prin declarațiile făcute. După publicație prin astfel de declarații iresponsabile, Dodon devine un pericol pentru stabilitatea Republicii Moldova întrucât riscă să o transforme” într-o zonă gri” dacă se pierde sprijinul economic și financiar din partea UE.

Adevărul remarcă și declarațiile de la Moscova ale lui Igor Dodon care se referă la România. Doar o problemă avem cu România, faptul că își dorește unirea cu Moldova, a afirmat președintele Igor Dodon la Moscova, în speranța că mesajul va fi auzit și la București. Dodon susține că are de gând să aibă relații de prietenie cu România, dar aceasta trebuie să uite de unire.

Igor Dodon se laudă cu harta dăruită de Putin: „Jumătate din teritoriul României e al Moldovei!”, titrează deschide.md. Igor Dodon  nu s-a abținut din a se lăuda cu harta Moldovei istorice întocmită în secolul XVIII de către cartograful italian Bartolomeo Borghi după războiul ruso-turc din 1806-1812 și dăruită președintelui moldovean de Vladimir Putin. Dodon și-a manifestat regretul că în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întreg teritoriul al Moldovei, dar s-a oprit pe Prut. 

Analistul politic Iulian Chifu cinsideră că  deja s-au depasit toate limitele acceptabile ale unei relatii intre doua state, chiar doi vecini. Atac la integritatea teritoriala, atac la istorie si batjocorirea momentelor istorice... E adevarat ca a spulberat singur mitul popoarelor distincte cu aceasta ocazie, recunoscand identitate si faptul ca moldovenii sunt o identitate regionala a romanilor. Liniile rosii au fost depasite, si cred ca cineva trebuie sa sublinieze acest lucru, dincolo de ce trebuie sa faca, constitutional, Guvernul, majoritatea si Parlamentul Republicii Moldova, pentru a-l readuce pe Dodon in limitele mandatului sau. Cu sau fara voturi de la popor!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău