Igor Dodon a respins oficial candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării

  • 13 Septembrie 2017 12:20
Igor Dodon a respins oficial candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării

Președintele Igor Dodon a respins oficial candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Igor Dodon a declarat într-o conferință de presă că i-a răspuns oficial premierului Pavel Filip, anunțându-l că respinge candidatura propusă. Tot astăzi, Igor Dodon, l-a acuzat pe liderul PDM Vlad Plahotniuc de faptul că ar încerca să submineze instituția prezidențială, afirmații respinse de democrați. 

Șeful statului a subliniat că nu va aproba candidatura unui neprofesionist la funcția de ministru al Apărării. Totodată, Igor Dodon a declarat că i-a propus premierului Pavel Filip o altă candidatură pentru acest post, cea a lui Victor Gaiciuc, care a mai deținut această funcție anterior.

„Dacă veți insista în continuare pe persoane incompetente, indiferent de câte ori le veți promova și indiferent de deciziile Curții Constituționale pe care o controlați și care s-a transformat în filiala PDM și a lui Plahotniuc, eu astfel de decrete nu o să semnez. De aceea ori acceptați profesioniști, ori vedeți care e altă soluție”, a declarat Igor Dodon.

Solicitată de Radio Chișinău, consiliera lui Pavel Filip, Stela Nistor, a declarat că acesta va veni cu o reacție în debutul ședinței Guvernului.

Este de menționat faptul că liderul PDM Vlad Plahotniuc a anunțat marți, 12 septembrie, că alianța de guvernare va propune și a doua oară candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Experții menționează că președintele are dreptul să refuze o singură dată candidatura la funcția de ministru propusă de premier, iar dacă o respinge de două ori asta înseamnă o încălcare a Constituției.

Totodată, Igor Dodon l-a acuzat pe Vlad Plahotniuc de faptul că ar încerca să submineze instituția prezidențială pe care nu o poate controla, încercând să-i limiteze prerogativele. Vicepreședintele PDM Sergiu Sârbu respinge, însă, acuzațiile.

„Nu este adevărat. Noi doar vrem să depășim anumite blocaje instituționale care ar putea să afecteze securitatea națională. Doar atât. Nici un fel de imixtiune. Categoric.”, a declarat Sergiu Sârbu.

Igor Dodon a mai declarat că se va opune și inițiativei Partidului Democrat de a modifica Constituția astfel încât textul Legii Supreme să menționeze explicit că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană. El susține că vectorul politicii externe trebuie stabilit prin referendum.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău