Igor Dodon a promulgat legea privind organizarea unui referendum odată cu alegerile parlamentare din 2019

  • 06 Decembrie 2018 08:15
Igor Dodon a promulgat legea privind organizarea unui referendum odată cu alegerile parlamentare din 2019

Președintele Igor Dodon a promulgat legea prin care a fost modificat Codul electoral, astfel încât să fie posibilă organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial din data de 30 noiembrie. Amendamentele au fost votate de către deputați la 8 noiembrie, în mod ascuns, fiind parte a unei legi de modificare a mai multor acte normative, după cum a semnalat deputatul PLDM, Tudor Deliu, în cadrul ședinței Parlamentului din 30 noiembrie.

Precizăm că în cadrul ședinței din 8 noiembrie, la propunerea deputatului PD, Sergiu Sîrbu, în Codul Electoral a fost introdusă o prevedere care permite expres că un referendum poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare.

Amintim că inițiativa organizării unui referendum în ziua alegerilor aparține Partidului Democrat care propunea reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și posibilitatea retragerii mandatului acestora. Opoziția, dar și experții au calificat inițiativa PDM drept populistă, electorală și neconformă cu recomandările europene în ceea ce privește revocarea deputaților aleși. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău