Igor Dodon a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, la Soci

  • 11 Octombrie 2017 08:39
Igor Dodon a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, la Soci

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, aflat la ședința Consiliului șefilor de state al CSI și a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic din Soci, a avut o întrevedere cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

 În cadrul discuției, șeful statului s-a referit la problema transnistreană, menționând că Moldova susține reglementarea politică a conflictului transnistrean în cadrul formatului de negocieri „5+2”, în condițiile respectării principiilor de suveranitate și integritate teritorială a Republicii Moldova, cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene, transmite IPN.

„Suntem dispuși pentru continuarea promovării unui dialog direct între Chișinău și Tiraspol la nivel de lideri, reprezentanți politici, reprezentanți ai societății civile și grupuri de lucru în scopul consolidării încrederii pentru rezolvarea problemelor actuale, cu care se confruntă populația de pe ambele maluri ale Nistrului. Contăm în continuare pe sprijinul Rusiei în promovarea procesului de reglementare a diferendului transnistrean și suntem interesați de un progres real în domeniul dat pe parcursul anului curent ”, a declarat Igor Dodon, citat într-un comunicat de presă al Președinției.

Igor Dodon a remarcat că în elita politică moldovenească „există persoane care nu se bucură de ameliorarea relațiilor moldo-ruse și dezvoltarea parteneriatului nostru strategic”. Potrivit președintelui, Guvernul și majoritatea parlamentară, ”controlată de țările din Occident depun tot efortul pentru a submina relațiile dintre cele două țări”. Acesta a declarat că dezaprobă categoric orice manifestări antiruse ale autorităților Moldovei, precum deportările din Moldova a demnitarilor, jurnaliștilor, a artiștilor din Federația Rusă și propaganda antirusească în mass-media.

În cadrul întrevederii, președintele i-a dat asigurări omologului său rus că nu va semna nicio lege antirusească, chiar dacă majoritatea parlamentară o va vota repetat. Acest lucru este valabil și pentru proiectul de lege cu privire la interzicerea difuzării pe teritoriul Moldovei a buletinelor de știri și a emisiunilor informațional-analitice produse în Rusia.

Igor Dodon a solicitat președintelui Rusiei să susțină cererea Republicii Moldova privind obținerea statutului de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice, dar și extinderea listei întreprinderilor moldovenești care vor avea acces pe piața rusă și amnistierea cetățenilor Moldovei care au încălcat procedura de intrare și ieșire din Federația Rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău