Igor Boțan | Proiectele propuse de ACUM sunt mai degrabă o contraofertă pentru PDM
-
13 Martie 2019 08:39
Director executiv al Asociației pentru Democrație Participativă, Igor Boțan, consideră că declarația pe care a făcut-o blocul ACUM privind un pachet de proiecte pe care le va propune în Parlament, este, mai mult, o contraofertă pentru Partidul Democrat decât pentru Partidul Socialiștilor. În opinia lui, înainte de a vota în comun legi în Parlament este nevoie de o declarație politică între formațiuni, transmite IPN.
„Se adoptă la început o declarație politică, prin care se spune că avem voința politică să facem această deoligarhizare. După care, dacă acceptă, PDM găsește argumente să convingă directorii instituțiilor respective să plece în demisie. Doar să-i convingă, pentru că nu poate să-i dea afară”, a spus Igor Boțan, referindu-se la faptul că blocul ACUM a propus votarea unui pachet de legi privind demiterea mai multor șefi ai instituțiilor statului.
Deputatul ales din partea blocului ACUM DA PAS Dumitru Alaiba susține că propunerile blocului ACUM se referă la deoligarhizarea statului, la eliminarea acelor persoane numite netransparent în funcții de înaltă responsabilitate, care nu servesc interesului public, ci interesului privat. „Noi nu vorbim doar de Procuratură. Sunt diferite instituții - șeful SIS poate fi demis imediat, alte instituții pot fi curățate”, spune Dumitru Alaiba.
Totodată, deputatul ales spune că blocul ACUM nu intenționează să aibă negocieri cu alte partide pentru că consideră că aceste negocieri nu își au locul. „Există mecanism de avizări, există mecanism de elaborare a proiectelor de legi și există procedura de aprobare în plen. Despre ce negocieri să vorbim? În ultimii 10 ani am văzut negocieri în care 5% s-a discutat despre viziune și esența guvernării și 95% despre cu totul altceva – posturi, ministere. Nu mai vrem așa”, spune deputatul blocului ACUM.
Juristul Partidului Socialiștilor, Fadei Nagacevschi, consideră că orice fel de colaborare este posibilă în viitorul Parlament. În opinia lui, primul lucru care trebuie făcut este inițierea discuțiilor între partide, înainte de a ajunge la o declarație de a recunoaște statul drept capturat. „Eu nu văd probleme de ideologie. Scopul este unul – de a îmbunătăți calitatea vieții pe teritoriul Republicii Moldova. Este voință politică pentru aceasta sau nu?”, spune Fadei Nagacevschi.
Marți, 12 martie, blocul electoral ACUM a refuzat invitația socialiștilor de a purta negocieri privind formarea unei coaliții de guvernare. Totodată, liderii ACUM au dat citirii un pachet de legi pe care le propune deputaților aleși să le susțină în legislativ. Acestea se referă la recunoașterea Republicii Moldova drept stat capturat, ajustarea cadrului normativ pentru demiterea procurorului general, conducerii Serviciului de Informații și Securitate, a membrilor Comisiei Electorale Centrale, Centrului National Anticorupție, Consiliului Audiovizualului, Autorității Naționale de Integritate, Curții Supreme de Justiție, anularea sistemului mix de vot, formarea a trei comisii parlamentare de anchetă privind investigarea furtului miliardului, pentru a vedea consecințele implementării Legii privind amnistia capitalului și pentru anchetarea operațiunilor de spălare a banilor.