Igor Boțan: Dacă rezoluția APCE este o oportunitate sau un pericol, depinde cine va câștiga războiul ruso-ucrainean

  • 18 Martie 2022 16:07
Igor Boțan: Dacă rezoluția APCE este o oportunitate sau un pericol, depinde cine va câștiga războiul ruso-ucrainean

Dacă rezoluția APCE este o oportunitate sau un pericol în soluționarea conflictului transnistrean, depinde de cine va câștiga războiul ruso-ucrainean. „Chiar dacă i se va da Transnistria, Moldova nu știe ce să facă cu ea, și asta e cea mai mare problemă”. Declarații în acest sens au fost făcute de Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, la dezbaterea publică  APCE a recunoscut Transnistria drept zonă de ocupație rusească. Ce oportunități sau riscuri noi deschide aceasta pentru reintegrarea Republicii Moldova?”, organizată de Agenția de presă IPN.

În opinia expertului, autoritățile moldovenești spun că rezoluția APCE prin care regiunea transnistreană a Republicii Moldova a fost recunoscută „zonă de ocupație rusească, este o declarație politică și nici nu vor să o comenteze. „Ceilalți participanți în procesul de reglementare transnistreană - Ucraina, OSCE, UE, SUA - vor avea altă atitudine față de rolul de mediator și pacificator al Federației Ruse, iar Moldova cu potențialul ei foarte modest, cel mai probabil, nu știe ce să facă. A trebuit să treacă 30 de ani pentru ca o instituție internațională să spună lucrurilor pe nume și acest lucru se întâmplă într-un context, când un stat, numește altfel fenomenul pe care toți îl văd ca un război împotriva Ucrainei”.

Igor Boțan mai spune că un stat care este ocupant nu poate fi în același timp pacificator și mediator în conflictul pe care l-a provocat – conflictul transnistrean. Astfel, spune el, și formatul de negocieri  5+2” își pierde din esență.

Expertul spune că observă comportamentul șovăitor al opoziției parlamentare, care este un bloc permanent din care fac parte Partidul Comuniștilor și Partidul Socialiștilor: „De când a început războiul Partidul Comuniștilor „tace mâlc”. Adică tot acele persoane care uită că ei au pus bazele și cooperării cu NATO și au semnat decretul pentru cooperarea cu Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Ei ne-au convins pe noi, cetățenii, că trebuie să îmbrățișăm această direcție, dar acum ei ne dovedesc un comportament oscilant”.

Igor Boțan susține că, dacă reușește să câștige războiul cu Ucraina, Rusia va ocupa teritoriul din regiunea transnistreană și va avea opțiunea să o includă în așa-numita „Novorosia”. „Nimic nu ne oprește acum, după toate declarațiile Rusiei, să admitem un astfel de scenariu. Marea problemă va fi cum se va trage hotarul. A doua opțiune: Dacă Rusia, cumva, „își rupe dinții” în Ucraina, atunci, această rezoluție a Consiliului Europei este foarte importantă. Atunci s-ar putea aborda problema prin următoarea prismă: au fost 30 de ani de ocupație, voi ne-ați blocat dezvoltarea”. Dacă se găsește soluția potrivită, atunci readucerea Transnistriei în spațiul constituțional va costa și banii aceștia pot veni din ceea ce a fost eventual înghețat din averea Federației Ruse”, a spus el.

Potrivit expertului, a treia variantă ține de faptul că lucrurile pot rămâne în suspans. „Formula „5+2”, practic, și-a pierdut sensul și noi trebuie să găsim o soluție pentru că acolo sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Toate aceste trei scenarii sunt extrem de dificile,”, afirmă Igor Boțan.

În altă ordine de idei, expertul a remarcat că singurul lucru pe care i-l reproșează actualei guvernări este că ea se teme, iar comentariile guvernanților asupra rezoluției APCE i se par „pur și simplu deocheate”.

Dezbaterea publică la tema „APCE a recunoscut Transnistria drept zonă de ocupație rusească. Ce oportunități sau riscuri noi deschide aceasta pentru reintegrarea Republicii Moldova?”, organizată de IPN, a fost ediția a 230-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău