Igor Boțan: Autoritățile fac față deocamdată presiunilor provocate de criza refugiaților
-
09 Martie 2022 14:42
Autoritățile din Republica Moldova fac față deocamdată presiunilor care s-au abătut asupra țării în legătură cu fluxul de refugiați venit ca urmare a războiului din Ucraina. eforturile autorităților de a soluționa această problemă extrem de dificilă, dacă pornim de la capacitățile foarte modeste ale țării, merită o notă pozitivă. Opinia îi aparține lui Igor Boțan, expert permanent al proiectului de dezbateri publice la IPN și a fost exprimată la ediția „Refugiații: examen ucrainean pentru reziliența societății moldovenești”.
Expertul a menționat că zilele trecute, Moldova a fost vizitată de înalți oficiali europeni, dar și de secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, iar aceste vizite au fost legate în mare parte de fortificarea capacităților Republicii Moldova de a face față fluxului mare de refugiați. „Mesajele care au venit din partea oficialilor europeni și americani au fost pozitive. Și Republica Moldova își consolidează capacitatea de a face față acestui flux de refugiați”, a notat Igor Boțan.
El apreciază înalt faptul că nouă din zece refugiați, care aleg Republica Moldova nu doar în calitate de țară tranzit spre alte țări europene, sunt deja adăpostiți în familii: „Ucrainenii constituie aproximativ 10% din populația Republicii Moldova. Și aceasta explică în mare măsură situația existentă”.
Igor Boțan a precizat că este un cadrul acestui război sunt atacate localități, iar oamenii în vârstă și mamele cu copii, în special, nu au altă soluție de a încerca să se salveze. „Fluxul refugiaților este un efect direct al unei agresiuni pornite împotriva unui stat independent. O parte a teritoriului este deja sub controlul forțelor de ocupație, iar alte localități sunt supuse tirurile de artilerie, bombardamentelor, lansări de rachete. Ce pot face oamenii în această situație decât să-și salveze viața? Mai ales viața copiilor și a oamenilor care în virtutea vârstei nu pot să supraviețuiască altfel decât să găsească suport în calitate de refugiați”, explică expertul.
În opinia expertului, propaganda legată de refugiații ucraineni trebuie combătută cu certitudine. „Înțelegem de ce. Există o maximă, pe care o împărtășește toată lumea: „în timpul unui război prima victimă este adevărul”. Iar adevărul devine victimă din cauza propagandei foarte intensive de discreditare a Ucrainei și de justificare a cauzelor agresiunii Rusiei împotriva Ucraina”, susține Igor Boțan.
„Toți au văzut ce s-a întâmplat zilele acestea în Rusia – au fost lichidate ultimele unități media, care aveau un punct de vedere echilibrat și care nu erau supuse guvernării de acolo. Acest lucru ne sugerează că adevărul deranjează. Și dacă adevărul deranjează, vedem că în Rusia acest adevăr este pur și simplu suprimat. Dacă ne referim la noi, noi suntem o țintă, la fel cum este Ucraina de a inocula idea că această agresiune, acest război are temei serios. Dar noi înțelegem că acest lucru nu este adevărat. Noi știm ce s-a întâmplat în ultimii opt ani în regiunile separatiste din Ucraina”, a menționat Igor Boțan.
În viziunea sa, prin intermediul propagandei se încearcă să fie băgată zâzanie între refugiați și moldoveni. Or, peste 107 mii de refugiați care s-au oprit în Moldova, raportat la circa două milioane de moldoveni reprezintă o sarcină destul de mare pentru capacitățile Republicii Moldova. În aceste condiții, autoritățile au sarcina să combată orice fel de propagandă. „Din punct de vedere juridic, politic, etic, noi nu avem cum să nu manifestăm empatie față de refugiații ucraineni și să nu-i ajutăm. Iar toate aceste scorniri ele trebuie în mod evident stopate, desființate prin atitudine și prin contra-propagandă pe care trebuie să o desfășurăm aici în Republica Moldova. Și principalul cuvânt este empatia – noi co-retrăim alături de refugiații ucraineni drama prin care trec acești oameni și drama prin care trece țara suverană – Ucraina”, a mai spus Igor Boțan.
În altă ordine de idei, Igor Boțan a spus că de-a lungul a 30 de ani, conflictele separatiste din spațiul fostelor republice sovietice au fost oarecum înghețate, ca la momentul potrivit să fie reactivate și acest lucru reprezintă un pericol pentru societatea moldovenească. „Teoretic, există cadrul legal, există Constituția Republicii Moldova și nu există loc pentru manevre în sensul de a renunța la neutralitate sau pentru a renunța la statutul de stat unitar. La modul practic, există probleme și acestea se acutizează în funcție de modul în care liderii de la Tiraspol se comportă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Și în acest context este necesară o monitorizare extrem de atentă pentru a fixa cu precizie faptele concrete pentru ca autoritățile să înțeleagă ce măsuri trebuie întreprinse pentru a dezamorsa eventuale pericole în adresa Republicii Moldova”, a spus expertul.
Dezbaterea publică la tema „Refugiații: examen ucrainean pentru reziliența societății moldovenești”, organizată de IPN, a fost ediția a 227-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.