Igor Boțan a spus câți edili PDM au plecat la PSRM și Blocul ACUM și câți au revenit în PLDM

  • 10 Octombrie 2019 13:32
Igor Boțan a spus câți edili PDM au plecat la PSRM și Blocul ACUM și câți au revenit în PLDM

Aproape jumătate din primarii aleși la scrutinul local din 2015 și-au schimbat între timp culoarea politică, unii dintre ei reușind să treacă chiar prin două partide între timp, potrivit unei analize realizate de portalul specializat alegeri.md. O altă constatare a experților site-ului este că 766 dintre actualii primari candidează pentru un nou mandat, relatează Radio Chișinău.

Aproape jumătate din primarii aleși la scrutinul local din 2015 și-au schimbat între timp culoarea politică, unii dintre ei reușind să treacă chiar prin două partide între timp, potrivit unei analize realizate de portalul specializat alegeri.md. O altă constatare a experților site-ului este că 766 dintre actualii primari candidează pentru un nou mandat. Cu detalii, Cornel Ciobanu.

Portalul alegeri.md, creat de Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT,are un compartiment special dedicat alegerilor locale generale din 20 octombrie. Pe această platformă sunt prezentate informații despre contextul general al alegerilor, despre candidați, știri zilnice despre campania electorală, sunt publicate rapoarte de monitorizare, rezultate ale sondajelor de opinie, etc.

Un compartiment aparte ține de migrația primarilor în cei patru ani de mandat, având în vedere că peste 400 din cei 898 de primari și-au schimbat apartenența politică. Migrația primarilor s-a petrecut în trei faze principale – prima acum patru ani, după arestarea fostului lider al Partidului Liberal Democrat Vlad Filat, când mai mulți aleși locali ai acestei formațiuni au aderat la Partidul Democrat. O altă fază s-a petrecut în 2017, după ce Partidul Liberal a părăsit coaliția de guvernare. Iar ultima fază – după ce Partidul Democrat a cedat puterea în iunie anul curent.

Cel mai mult a avut de câștigat, în urma migrației primarilor, Partidul Democrat, Directorul executiv al ADEPT, analistul politic Igor Boțan.

"Dacă în 2015 au fost aleși 277 de primari PDM, până în luna mai, cât formațiunea a fost la guvernare, numărul primarilor săi a crescut de aproape 2 ori până la 520. Dar după ce PDM a trecut în opoziție, noi vedem refluxul: de la PDM au plecat 134 de primari", a spus Igor Boțan.

Peste o treime dintre edilii PDM au plecat la Partidul Socialiștilor, 25 la Blocul ACUM, 12 au revenit la PLDM, iar 38 se declară independenți.

Cele două partide componente ale Blocului ACUM, care nu au participat la scrutinul local din 2015, au în prezent 113 primari, majoritatea aderând spre final de mandat, după ce Blocul a ajuns la guvernare. Aproape jumătate sunt foști primari PLDM, 25 au venit de la  Partidul Democrat, 4 sunt foști comuniști și un primar fost membru al formațiunii Partidul Nostru. Partidul Socialiștilor are cu 94 de primari mai mulți decât au obținut la alegeri, dintre care jumătate au venit de la PDM, dar câte unul de la Partidul Liberal și Partidul Popular European, formațiuni cu viziuni politice diametral opuse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău